La rebaixa de les taxes universitàries és una llarga demanda dels estudiants. A finals de novembre alumnes i professors van manifestar-se per exigir una reducció del 30 % de les taxes. Ara la Generalitat planteja rebaixar-les de manera progressiva, en tres anys.

L’impacte de la mesura està quantificada en 60 milions d’euros. Així ho ha explicat el secretari d’Universitats i Recerca, Francesc Xavier Grau, en declaracions a l’ACN. Aquesta injecció econòmica es reforçarà amb ajudes provinents de les beques salari, un programa nou que millorarà l’equitat d’accés a la universitat. La mesura anunciada per Grau també es traduiria en una reducció dels preus dels màsters.

Però, de moment, això no és més que un anunci. Ara el Consell Interuniversitari de Catalunya ha de decidir si aprova les mesures anunciades o no. També caldrà esperar si els pressupostos tiren endavant. Si es compleixen aquests dos escenaris, la rebaixa de taxes començarà a ser efectiva a partir del curs vinent.

Un total de 15 milions d’euros per a joves investigadors

També es volen contractar entre 500 i 700 investigadors més a les facultats catalanes. Universitats està preparant un “nou tronc de finançament basal de la recerca”: els departaments universitaris que fan investigació podran contractar nous joves predoctorals o postdoctorals. En el cas que s’aprovi la mesura, s’hi invertiran 15 milions d’euros.