El Gimnàs Social Sant Pau tancarà el servei de dutxes i canvi de roba per a persones sense llar. Segons un comunicat que ha fet públic l’entitat, dijous, 2 de novembre, aquest servei de dutxes i canvi de roba no obrirà les portes a les vuit del matí, com ha fet des de fa 42 mesos.

Denuncien que la crisi de finançament de l’equipament s’origina i s’agreuja per l’incompliment de l’Ajuntament en el pagament de les subvencions. Segons la cooperativa, tot i les reiterades converses mantingudes, el consistori “ni paga ni concreta” el dia de pagament de la subvenció de 200.000 euros que se’ls va atorgar fa mesos.

Pagaments pendents i deutes amb proveïdors

L’equipament explica que fa setmanes que l’Ajuntament els diu que el “pagament és imminent” o que “l’ingrés es farà efectiu al cap de dos dies”. De fet els responsables de l’equipament asseguren que se’ls va prometre cobrar al mes de juliol i després al mes de setembre. Tot i això, assenyalen que els diners no arriben mai al banc, un fet que posa en risc els ingressos de la cooperativa per pagar treballadores, proveïdors de roba interior, sabó i altres despeses del servei.

Si no arriben a temps els diners, el servei no obrirà portes a les 8 h de dijous, una decisió que, lamenten, deixarà més de 200 persones en situació de vulnerabilitat “sense un dret universal”. A més asseguren que la supressió del servei augmentarà el malestar al barri del Raval. Paral·lelament, dijous mateix, si no arriba la subvenció el gimnàs social començarà a posar en marxa un procés d’ERTO per assegurar-se que els seus treballadors cobren íntegra la nòmina del mes de novembre.

Afirmen que no poden resistir només amb donacions

La cooperativa argumenta que no pot permetre que treballadores i proveïdors pateixin les conseqüències d’una mala gestió municipal. Expliquen que gràcies a la caixa de resistència que van omplir la setmana passada s’han pagat part de les nòmines de les treballadores i la Seguretat Social d’octubre. Malgrat això, asseguren que no poden seguir resistint amb les aportacions de persones a títol individual.

El pagament de la subvenció municipal, en curs

Fonts municipals han explicat a betevé que l’import de la subvenció ja s’ha aprovat i que en els propers dies rebran el pagament. De fet, asseguren que l’any passat es va demorar una mica més —va ser el 7 de novembre— i aquest any s’ha fet una mica abans.

També informen que si a partir del dijous, el Gimnàs Sant Pau no ha rebut aquests diners, el mateix equipament pot informar als usuaris del servei de dutxes municipals que també hi ha disponible. En aquest cas però els responsables recorden que estan oferint 100 dutxes al dia a Ciutat Vella i que no hi ha un servei semblant a tot el districte. L’equipament municipal amb una capacitat semblant es troba a Sarrià però molts usuaris, asseguren, no tenen mitjans per arribar-hi.

Aquest dimarts el regidor del districte, Albert Batlle, ha volgut conèixer la problemàtica de primera mà i ha assegurat als responsables que el pagament ja s’havia fet i que, per tant, en dos dies el gimnàs Sant Pau rebria la subvenció.