Crit d’alerta del Gimnàs Social Sant Pau, que assegura que haurà de fer un ERTO a part dels treballadors i tancar el servei de dutxes si abans de finals d’octubre no reben les subvencions pendents del 2023. Des de l’entitat expliquen que fa mesos que esperen rebre els traspassos dels ajuts de l’Ajuntament de Barcelona, uns 200.000 €. Habitualment unes 200 persones sense llar usen el servei de dutxes, segons l’entitat.

Pagaments pendents i deutes amb proveïdors

En una compareixença aquest dijous al migdia, la directora del Gimnàs Social Sant Pau, Lara Cáceres, ha detallat que tenen nombrosos pagament pendents que han pogut salvar “sobretot gràcies a l’ajuda d’altres entitats i particulars”. A la roda de premsa, una de les usuàries, la Rose Mary, ha alertat de les conseqüències nefastes que pot tenir per “moltes dones que dormen al carrer i que no tindrien un lloc on dutxar-se” i ha destacat l’acompanyament emocional que reben per part dels treballadors. Un aspecte que també ha destacat el Pablo, treballador de l’espai que ha detallat els vincles i el suport que donen a les persones al servei.

Una situació econòmica límit que arriba pocs mesos després que l’entitat comencés una nova etapa a una nova seu, al darrere del Mercat de la Boqueria. Des del gimnàs assenyalen que aquest 2023 estan pendents de rebre fins a 32 ajuts diferents, amb una suma total de 370.000 €, però asseguren que només els han ingressat 14.500 €, tot i que els projectes s’estan desplegant des del gener. Aquesta manca de pagament en els terminis acordats genera unes “tensions insalvables”.

La subvenció municipal, en pocs dies

Fonts municipals expliquen a betevé que l’ingrés de l’import es farà en els propers dies, després que la setmana passada l’Ajuntament va acabar de reunir tota la documentació necessària per procedir a donar tràmit de la subvenció. Asseguren que s’ha donat màxima prioritat al procés per accelerar el pagament. Així ho ha explicat el regidor de Ciutat Vella, Albert Batlle, que ha concretat que “és qüestió de pocs dies de poder desencallar el tema.”

A la roda de premsa hi ha assistit en representació de BComú, la regidora i presidenta del districte de Ciutat Vella, Jess Gonzalez. També s’hi ha desplaçat part del grup municipal de TriasXBCN, amb la regidora Neus Munté al capdavant. El grup de TriaxXBCN reclama a l’executiu la revisió de l’actual sistema de subvencions per agilitzar burocràcia. A través d’un comunicat, ERC també ha exigit a l’alcalde Jaume Collboni el pagament pendent i portaran al proper plenari municipal del 27 d’octubre una iniciativa perquè el govern municipal doni explicacions del retard.

Nova etapa després de la pandèmia

El Gimnàs Social Sant Pau va reprendre l’activitat esportiva al juny després d’estar aturada des de l’esclat de la pandèmia. Està previst que es quedin en aquest local provisional almenys durant dos o tres anys, fins que no s’enllesteixin les obres al lloc de sempre, a la ronda de Sant Pau, i s’hi aixequin els pisos socials que s’hi preveuen segons l’acord del 2021.

Torna l’esport al Gimnàs Sant Pau
Il·lusió dels responsables en la represa de l’activitat