Els tallers d’autodefensa volen potenciar la seguretat física i emocional de les dones a través de l’augment de la presa de consciència, la postura i la comunicació. Des de l’any 2013, l’Ajuntament de Barcelona a través dels Punts d’Informació i Atenció a les Dones, organitza un curs a l’any a cadascun dels 10 districtes de la ciutat, així com també diversos tallers d’autoestima, prevenció de violència masclista o risoteràpia, entre d’altres, amb l’objectiu d’afavorir els processos d’empoderament de les dones.
Mantenir la calma i no perdre els nervis
En els tallers d’autodefensa es donen eines d’autoprotecció i s’ensenya com reaccionar davant d’una agressió, en què el més important és mantenir la calma per no perdre els nervis o bloquejar-se i arribar a les mans és l’últim recurs: “Primer s’ha entendre què és el que està passant, després no bloquejar-se, poder intentar parlar o trobar una solució i, aleshores, si cal, tenir una resposta física”, explica Karin Konkle, professora del taller que s’imparteix aquest durant el primer trimestre de l’any al Centre Cívic Sarrià.
Violència domèstica, l’agressió més freqüent
El 90 % dels agressors són homes i les agressions més freqüents són la violència domèstica, els robatoris i els delictes contra la propietat. “Estadísticament el tipus d’agressió més freqüent no és una agressió sexual al carrer, és la violència de gènere que sorgeix de les relacions de parella”, apunta Konkle. Tot i això, segons la tallerista, dos de cada tres agressions són verbals i s’acaben resolent sense violència.
Cursos amb èxit
Des del 2015 fins al 2019, la participació de dones en els tallers del PIAD ha crescut un 11,38 %, coincidint amb un augment de la consciència feminista després del moviment Me Too i el cas de La Manada, els tallers tenen més participants que abans. Karin Konkle, professora d’autodefensa per a dones des del 2001, explica que la percepció d’aquests cursos ha canviat: “Abans la gent em preguntava si calien aquests cursos i ara això no ho diu ningú i els cursos són molt més multitudinaris”.
Els tallers apleguen dones de diverses edats i experiències. “M’he apuntat al taller perquè he tingut dues males experiències: una quan tenia 25 anys que vaig acabar a l’hospital; i després una altra que va ser a la feina”, explica la Susana. La Kelly s’ha apuntat perquè és cega i vol tenir recursos per si l’agredeixen: “Tinc por que m’ataquin quan no vaig acompanyada”. Els PIAD són un servei municipal confidencial i gratuït en què es pot adreçar qualsevol dona que visqui, estudiï o treballi a la ciutat de Barcelona.