L’arribada del cap de setmana s’han convertit en un malson per als veïns de la pista poliesportiva municipal de la Sagrera. Tambors, sirenes d’aire comprimit o per arbitrar el partit i crits són els sons i sorolls que la comunitat de veïns de l’edifici del carrer d’Hondures que hi ha just al davant de l’equipament denuncia que es repeteixen dissabte i diumenge. Veïns, gestors de la pista i Ajuntament de Barcelona han iniciat una mediació per mitigar les molèsties.

“Crea un estrès constant i problemes d’integritat física i psíquica”

La reivindicació veïnal perquè cessin les molèsties pel soroll no és nova. El 2004 la comunitat de veïns del carrer d’Hondures, 27, ja va presentar la primera denúncia a l’Ajuntament de Barcelona. El malestar i la incidència al veïnat, però, ha arribat al límit, expliquen els afectats.

“Dissabtes i diumenges hi ha partits des de les 8 a les 23 h amb botzines, tambors…”, explica en Pere Adame, i calcula que es fan una dotzena de matxs. “Crea un estrès constant i problemes d’integritat física i psíquica“, afegeix en Maurici Soravilla. Des del 2004 ha presentat 18 escrits, cinc dels quals des de setembre del 2023 fins ara. No descarta, però, si no s’hi posa un remei definitiu, posar una demanda judicial.

Els gestors treballen perquè el soroll sigui “purament esportiu”

La pista poliesportiva municipal està gestionada per dues entitats del districte de Sant Andreu (el Club Patí Independent la Sagrera i l’Associació Esportiva Sant Andreu) i durant el cap de setmana hi competeixen quatre clubs diferents. Segons els gestors, la pista té un ús intensiu i, com a molt tard, els matxs es poden començar a quarts de vuit del vespre.

Després d’una sessió de mediació entre veïns, gestors i Ajuntament de Barcelona, es treballarà per rebaixar tambors i botzines i que el soroll sigui “purament esportiu”. La intenció, asseguren, és conscienciar, abans que prohibir, la graderia de l’ús d’aquests utensilis.

Tancament de la pista com a solució?

La pista poliesportiva de la Sagrera és una instal·lació municipal que es va obrir el 1992, després de l’edificació dels pisos. El 2001 s’hi va posar una coberta metàl·lica i al 2016 unes lones per tancar-la. Tant veïns com gestors coincideixen que una possible solució per evitar les molèsties seria tancar totalment la pista. “Si s’han de posar parets, que les posin, que s’adeqüi el local al que s’ha de fer”, proposa el Maurici Soravilla, veí. “Potser ens hem de plantar i fer una instal·lació nova“, diu Toni Cerdán, gestor de l’Associació Esportiva Sant Andreu.