Aquest dissabte al matí l’Associació Catalana pro Persones amb Sordceguesa (APSOCECAT) ha organitzat una caminada solidària per visibilitzar el col·lectiu sordcec. Han sortit des de la seu de l’associació i han marxat fins la Caseta del Migdia. Tot plegat, per conscienciar que les persones afectades per aquestes dues disfuncions, la del sentit de la vista i la de l’oïda, es distingeixen poc per la resta de ciutadans.

Per això han explicat que una de les maneres per poder identificar una persona sordcega és fixar-se en el bastó que duen. De la mateixa manera que les persones cegues porten un bastó blanc, els afectats per les dues discapacitats tenen un bastó blanc amb franges vermelles. Aquesta mesura, implantada des del 2015, pretén fer visible aquest col·lectiu.

En aquest sentit, el president de l’APSOCECAT, Ricard López, demana precaució als conductors: “Si veuen una persona amb un bastó d’aquestes característiques creuant el carrer, no han de tocar la botzina, no han de fer llums, sinó que han de frenar.”

Caminada i tallers per visibilitzar la sordceguesa

La marxa ha finalitzat a la Caseta del Migdia, on s’ha impartit un taller obert a tothom per apropar el llenguatge de signes dels sordcecs.

A banda de reivindicar la visibilització del col·lectiu, l’APSOCECAT ha informat de la mobilitat del col·lectiu a Barcelona: els passos de vianants marcats i les marquesines a les parades de transport públic la milloren.

Diversos nivells de sordceguesa

L’APSOcECAT fa vint anys que treballa per donar suport a aquest col·lectiu. Una de les seves prioritats és dotar d’eines les persones perquè tinguin la màxima autonomia possible. De fet, hi ha diversos nivells de sordceguesa, que permeten tenir tenir més o menys independència.

En el cas de l’Agustí, no va néixer sordcec, sinó que primer va perdre la visió i, posteriorment, l’audició. Gràcies a un nou audiòfon ara pot sentir millor. Per a ell l’autonomia és molt important: “Si pots anar sol als llocs, fes-ho; d’aquesta manera et sents més integrat i més capaç d’actuar com la resta.”