Aquest divendres un grup de grafiters van pintar un comboi del metro i van coaccionar els treballadors que s’hi trobaven a l’interior. També van llançar-los-hi pedres, i van acabar trencant un dels vidres de la cabina. Però aquest és només l’últim cas d’una problemàtica que està escalant en violència, asseguren els treballadors. “Abans venien i només pintaven, ara venen amb pals i t’amenacen”, explica el secretari general de la sectorial del Metro de la UGT, Jordi Gómez. Al desembre ja es va viure un altre cas amb violència a Can Vidalet, a l’L5.

Segons Gómez, les reunions amb el consistori no estan aconseguint resultats, i per aquest motiu reclama un nou protocol de seguretat, ja que el que hi ha ara, considera, no és efectiu. Diu que actualment quan es detecta un acte vandàlic no s’avisa la policia, sinó que s’envia una patrulla de dos agents de seguretat que, sovint, no pot fer gaire cosa contra un grup més nombrós. Un exemple d’aquesta situació es va poder veure la nit de Cap d’Any a la Trinitat Nova, quan una trentena de grafiters van pintar dos trens davant la mirada impotent de dos agents de seguretat.

El consistori promet contundència

La quarta tinent d’alcaldia de Mobilitat, Janet Sanz, ha condemnat l’acte i ha assegurat que l’Ajuntament actuarà “amb contundència” per aconseguir que se n’identifiquin els autors. A més, s’ha solidaritzat amb els treballadors que han viscut situacions com aquestes i ha recordat que el govern municipal ja va demanar canvis legislatius per frenar els grafiters al metro i més coordinació entre els cossos policials.

Ansietat entre els treballadors

Gómez ha explicat que, per als treballadors, viure actes vandàlics en la seva pell pot ser traumàtic. “Ja no vas a treballar segur, et trobes amb molts companys amb ansietat que s’han hagut de demanar baixes laborals“, assegura.

Les claus del metro, en venda al Mercat dels Encants

Els treballadors es mostren convençuts que, per a qualsevol del miler de grafiters que té identificats TMB, és molt fàcil accedir a les instal·lacions del subsòl. Entre vestidors es comenta amb naturalitat que hi ha claus del metro que es poden trobar al Mercat dels Encants i, si no, sempre poden rebentar una de les portes de les sortides d’emergència i entrar-hi per pintar de nou”.