A finals del 2017 els Mossos van detectar que s’havien realitzat robatoris en diverses joieries que seguien el mateix “modus operandi” i que, per tant, es podien atribuir a un mateix grup. Els lladres sobretot actuaven en joieries situades a centres comercials, i ho feien durant el migdia o a primera hora de la tarda, franges amb menys afluència de gent. Entre tres i sis persones entraven al local de forma esglaonada per no alarmar els treballadors. Aleshores, mentre uns distreien els dependents els altres ho aprofitaven per obrir els panys dels expositors o agafar les joies exposades sense protecció i sense cridar l’atenció dels treballadors. Després marxaven ràpidament de la joieria sense que, en la majoria dels casos, els treballadors s’haguessin adonat del robatori.

Un cop identificats, els investigadors van detectar que una part dels membres d’aquest grup tenien intenció de marxar a França, i el dia 25 d’abril es va establir un operatiu policial que va permetre detenir vuit persones. El mateix dia es van dur a terme tres escorcolls en tres domicilis a l’Hospitalet de Llobregat i a Nou Barris, on es van trobar eines per forçar els aparadors, peces de roba que els autors havien fet servir en els robatoris i documents que demostraven l’enviament de diners a Colòmbia.

Els membres d’aquest grup ja havien estat detinguts a Catalunya per fets similars l’any  2017. Tots els detinguts van passar a disposició judicial el 27 d’abril, i el jutge va decretar l’ingrés a presó per a sis dels lladres, quatre homes i dues de les dones, i llibertat amb càrrecs per a la resta.