Amb motiu de la Dia Mundial de la Salut Mental Materna, l’associació catalana Dona Llum ha llançat una campanya de sensibilització per conscienciar la ciutadania sobre l’alta prevalença de trastorns psicològics de les mares durant l’embaràs i el postpart.

L’objectiu de la campanya és explicar els riscos, però també que aquestes patologies es poden prevenir i superar amb el suport dels professionals sanitaris i la societat en general.

Segons la psicòloga perinatal, doula i sòcia de Dona Llum, Iliana París, l’estigma social és doble. D’una banda hi ha el tabú que envolta totes les malalties mentals, i de l’altra, la idealització al voltant de la maternitat, que dificulta que les mares puguin expressar el patiment.

“Durant els controls d’embaràs es fa una revisió física però no psicològica. Una pregunta sobre com estan, si senten algun tipus d’angoixa, és una porta perquè les dones parlin de com se senten. “

La figura del psicòleg perinatal

En aquest sentit,  els experts en salut perinatal consideren que llevadores i ginecòlegs són peces clau per a la detecció de factors de risc, i que també cal incorporar la figura del psicòleg perinatal. No obstant això, la millor eina és la prevenció. Per això, recomanen establir un protocol que pari atenció a la salut mental de les dones durant la maternitat. Segons Iliana París:

“La millor intervenció que es pot fer és la prevenció: preguntar a les dones i detectar durant l’embaràs si hi ha factors de risc. Així es pot evitar que aparegui un trastorn com la depressió, l’ansietat o l’estrès posttraumàtic.”

A Barcelona s’han fet els primers passos per donar atenció en salut mental perinatal. L’Hospital Clínic, el Vall d’Hebron i la Dexeus tenen unitats especialitzades en salut mental perinatal, però des de Dona Llum remarquen que l’assignatura pendent és oferir aquest servei a la xarxa d’atenció primària.

Comparteix a: