Dos mesos després de la presentació pública al Casinet d’Hostafrancs, l’interès pel nou Sindicat de Llogaters continua creixent.  Els han contactat veïns de Badalona, Sant Cugat i també del Masnou, per exemple. Una de les portaveus del sindicat, Irene Sabaté, explica que això és una mostra que la preocupació per l’encariment dels lloguers va més enllà de l’àmbit de la ciutat.

Servei jurídic i tècnic als llogaters

El Sindicat es prepara per tornar a l’acció passades les vacances. Segons Sabaté, a partir del setembre oferiran assessorament tècnic i jurídic als llogaters que tinguin problemes amb la renovació del contracte o l’augment del preu. A més a més, també al setembre, tindran més elaborades les seves propostes per revertir la situació “d’emergència habitacional”.

Segons la portaveu del sindicat, cal posar fi a la precarietat dels llogaters oferint més estabilitat amb els contractes. Diu que no n’hi ha prou d’eliminar els contractes de tres anys que estableix la Llei d’Arrendaments Urbans (la LAU del 2013) i tornar als contractes de cinc anys. Segons Sabaté, s’ha d’oferir més estabilitat. Amb grans propietaris estan “en condicions de reclamar que els contractes siguin més estables o que es renovin automàticament”.

Mesures de control

Entre les seves propostes també preveuen mesures per controlar les fiances que han de deixar els llogaters i que els honoraris que es paguen un cop es firma un contracte de lloguer no recaiguin només en qui lloga. També segueixen reclamant un control dels preus, Sabaté considera que “el que s’ha de fer no és esperar el mercat i desitjar que faci amb les seves dinàmiques pròpies, sinó que s’hi ha d’intervenir i de manera urgent”.

Un cop les seves propostes estiguin enllestides, de cara a la tardor, començaran a reunir-se amb els partits polítics. També esperen poder formar part d’òrgans consultius en matèria d’habitatge.

Una altra de les seves prioritats continuen sent les protestes al carrer, que organitzaran conjuntament amb la resta de plataformes veïnals que han sorgit als barris.