(ACN) Sota el lema “Avancem per la llengua, guanyem pel futur”, una trentena d’estudiants del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) s’han concentrat al vestíbul de l’estació de Sants i han fet volar desenes d’avions de paper sota l’atenta mirada d’usuaris i personal de seguretat de la instal·lació ferroviària. 

La portaveu nacional del sindicat estudiantil, Marta Daviu, ha assegurat que aquesta acció vol simbolitzar el recorregut de totes les persones que al llarg de la història “han lluitat en defensa de la llengua”, però també marcar un precedent pensant en el futur. “L’educació és el futur del nostre poble i aquestes persones que venen i que creixeran han de poder viure en un entorn de lluita en què puguin seguir defensant la nostra llengua“, ha assenyalat.

Daviu s’ha mostrat decidida a “fer el que calgui” per defensar i salvar la llengua catalana davant el retrocés que des del seu punt de vista està vivint i ha afirmat que els estudiants prenen aquesta responsabilitat perquè no confien en les administracions.

Crida a la “insubmissió” i la “desobediència”

En aquest sentit, han presentat un full de ruta que considera que la “insubmissió” i la “desobediència” són els únics camins a seguir en el context actual “quan l’ofensiva contra la llengua és la llei”. Per tant, demana que els centres es declarin “públicament insubmisos” contra les directrius que ataquin la llengua i es creï així una xarxa de solidaritat arreu dels Països Catalans.

En aquesta línia, el sindicat aposta per una educació plenament en català “sense percentatges ni models bilingües, que a la llarga arraconen la llengua”. Així, planteja blindar un augment d’hores de català, fins al 100 %, que tot el material didàctic sigui en aquesta llengua, formació i acreditació de tot el professorat en matèria lingüística i mecanismes efectius per fiscalitzar el respecte envers els drets lingüístics.

Amb tot, Daviu ha lamentat que aquestes demandes no puguin ser complertes plenament als estats espanyol i francès actuals perquè, afirma, busquen una repressió constant dels drets de les persones. Per aquesta raó, considera que cal lluitar “per uns Països Catalans independents, socialistes i feministes”.