El veïnat de la Prosperitat ja es prepara per defensar l’hort jardí ocupat Date una Huerta aquest dijous, 1 de desembre. Si no s’atura abans, serà el setè intent de desnonament d’aquest espai, situat al carrer de Joaquim Valls. A diferència d’altres cops —el darrer, l’any passat— hi ha certa decepció entre els usuaris. “La propietat ens ha dit que aturaria el desnonament, però hem trucat al jutjat i encara no ho ha fet”, afirma Jordi “Bicicleto”, usuari de Date una Huerta.

Amb la mediació de l’Ajuntament han negociat un contracte de cessió d’ús temporal del solar. Després de tres intents fallits, ara tenien l’esperança posada en un document que fixava l’abandonament del solar un cop es construís o es vengués. “El text l’ha redactat el BBVA íntegrament i, tot i així, no l’ha signat. Demanàvem marxar quan construïssin, hem cedit a marxar quan el venguin, però estem igual que el primer dia”, afegeix Bicicleto. També han comptat amb el suport de l’AV Prosperitat, que ha signat l’intent de contracte de cessió temporal en nom del projecte.

Tot i això, i contràriament al que diuen els veïns, fonts del BBVA han explicat a betevé que l’entitat bancària ja no és propietària del solar que ocupa l’hort jardí, ja que en va vendre el 100 % de la titularitat. Per tant, diuen, no tenen cap poder de decisió sobre un possible contracte de cessió d’ús.

Suport veïnal a Date una Huerta

Reivindiquen l’espai de trobada intergeneracional que s’ha creat, on es cultiva l’hort jardí i es fan activitats culturals i infantils. Però sobretot, es crea una barrera a la brutícia i a les rates, raó per la qual van ocupar el solar el 2016. “Abans que entressin, feia 10 anys que estava brut i abandonat, era una mina de rates, que entraven a casa meva, fins i tot. Fins que no en facin res, és millor que hi siguin, hi fan una gran labor“, afirma Rosa Bernabeu, una de les veïnes que donen suport al projecte.

“Hi tornarem a entrar”

Bernabeu opina, com la resta d’usuaris, que al banc li surt més a compte mantenir en cessió el solar que fer front a les denúncies per brutícia i rates que hi van interposar abans de l’ocupació. No volen que es torni a recuperar aquella imatge i, de fet, els usuaris de Date una Huerta insisteixen de nou que hi tornaran a entrar si es fa efectiu el desnonament.

Imatge de l’hort jardí Date una Huerta