Els Mossos d’Esquadra han desarticulat una banda criminal que es dedicava a ocupar immobles amb menors d’edat per evitar ser desallotjats mitjançant la instrumentalització dels infants. Segons la policia catalana, després d’ocupar els habitatges, el grup els llogava a persones que necessitaven un lloc per viure-hi.

L’entramat estava format per nou persones que s’encarregaven de detectar pisos buits i ocupar-los amb menors d’edat. D’aquesta manera simulaven que es tractava d’una ocupació vulnerable, que feia dies que hi vivien, i s’asseguraven que ni la policia ni els jutjats els desallotjaven. La investigació ha permès descobrir que dies després de l’ocupació, el grup llogava els habitatges a persones que, en molts casos, eren estrangeres i estaven en situació irregular a Espanya.

9 membres amb rols molt concrets

Segons han explicat els Mossos d’Esquadra, les nou persones de la trama tenien uns rols molt específics: d’una banda hi havia els tres líders, de l’altra, tres dones amb fills (amb vida i feina a Barcelona) que entraven a viure als pisos a canvi d’uns diners que consideraven “extra” i, per acabar, hi havia tres persones més que s’encarregaven de canviar el pany, punxar la llum i cobrar el lloguer posterior a les famílies vulnerables que hi anaven a viure.

Els investigadors relacionen l’organització amb 12 ocupacions els darrers quatre mesos a Barcelona i l’Hospitalet del Llobregat. Un temps durant el qual s’han arribat a embutxacar una mitjana de 24.000 euros al mes. Els Mossos d’Esquadra, a més, els acusa de 12 intents més d’ocupació.

Cobraven per ocupar, després, per desallotjar

La picaresca del grup desarticulat no s’atura aquí. Una vegada havien ocupat el pis i llogat a una altra família, en alguns casos, els líders de la banda es posaven en contacte amb els propietaris reals de l’immoble per oferir-los un servei de desallotjament. Pactaven fer fora les persones del pis ocupat (a qui acabaven de cobrar lloguer) a canvi d’entre 8.000 i 10.000 euros.

La investigació es va engegar a la capital catalana amb la posada en marxa del Pla estratègic de la regió policial metropolitana Barcelona, amb l’objectiu precisament de desmantellar organitzacions mafioses especialitzades en aquest tipus d’ocupacions. Els detinguts estan relacionats amb els delictes d’estafa, usurpació de béns immobles i defraudació de fluid elèctric. Tots es troben en llibertat amb càrrecs.