El periodista Ernesto Ekaizer ha publicat un nou llibre titulat ‘La novel·la de la rebel·lió. Cròniques del judici’. L’ha presentat aquest dissabte a la llibreria +Bernat. Allà ha parlat sobre la sentència després que hi hagi hagut les primeres filtracions, segons les quals es descarta el delicte de rebel·lió. “L’esforç absurd perquè els acusats no s’assabentessin abans de la sentència ha fracassat”, afirma.

El periodista ha confirmat el contingut de les primeres filtracions. Segons les seves informacions, els acusats seran condemnats per sedició i en alguns casos (no tots) també per malversació, però no per rebel·lió. “El delicte de rebel·lió sostenia que els acusats eren uns colpistes i aquesta tesi ja no es pot sostenir”, afirma Ekaizer, perquè no hi havia “la violència necessària” que requereix el delicte. A més, apunta que els magistrats ja ho van decidir fa mesos i que no es tracta d’una reflexió d’última hora. “Durant les sessions del judici [els magistrats] van arribar a la conclusió que el delicte de rebel·lió no se sostenia i que, per tant, hi hauria un delicte de sedició”, explica Ekaizer.

Per què sí que encaixa el delicte de sedició?

Segons Ernesto Ekaizer, el delicte de sedició és un “calaix de sastre”. Es tracta d’un delicte “contra l’ordre públic” i pot encaixar amb més facilitat que no pas el delicte de rebel·lió. “Si sortim al carrer i fem una sèrie de reclamacions podria ser una acció tumultuària, que és el que requereix el delicte de sedició”, afirma el comunicador. En aquest supòsit, afegeix el periodista, sí que s’hi poden encabir tant la manifestació del 20 de setembre davant la seu d’economia com la pròpia jornada del referèndum de l’1 d’octubre.

Ernesto Ekaizer pronostica que dilluns, 14 d’octubre, la sentència es notificarà en persona als acusats entre les 12 h i la 1 h del migdia, tant als que estan empresonats com als tres que es troben en llibertat sota fiança.