Coordinats pel Sindicat de Llogaters de Catalunya, un miler de veïns de cinc finques afectades per l’increment del lloguer s’han manifestat a Badalona per exigir una negociació justa dels contractes. Dues d’aquestes finques són de Barcelona, la del carrer Ripollès i a la plaça d’Alfons Comín.

Hi ha 250 famílies afectades d’aquestes cinc finques de diverses ciutats. Tot i que el sindicat explica que la xifra d’afectats a tot Catalunya és molt superior, ja que es tracta d’un dels fons d’inversió amb més capital. Han decidit sortir al carrer per denunciar “pujades abusives”: de mitjana han detectat que estan demanant increments del 80 % i, en alguns casos, han arribat a superar el 100 %.

Les famílies també acusen a Azora d’amenaces i coaccions. Diuen que les persones que han penjat pancartes als balcons en contra d’aquest fons d’inversió han rebut un burofax de la propietat. En aquest comunicat, que betevé ha pogut consultar hi diu “l’instem formalment i per escrit a la retirada immediata dels missatges” i,  en cas contrari, “la política d’aquesta societat és no formalitzar nous contractes de lloguer amb aquells inquilins que hagin alterat la convivència”. És el cas, de les famílies de la finca de la plaça d’Alfons Comín, un edifici de protecció oficial amb 66 habitatges que va ser adquirit l’any 2010 per Azora. La Paula Hernández, veïna d’aquest edifici, afirma que la societat està aplicant increments de forma aleatòria: “Alguns paguen 600, d’altres 800 i fins hi tot hi ha qui està fora de contracte”. Sobre les pancartes, sentencia que “és antidemocràtic rebre aquestes amenaces”.

 

Durant la protesta, de forma simbòlica els veïns han estripat aquests burofax.

L’Ajuntament mou fitxa

Aquesta setmana, el Ple de l’Ajuntament ha llegit una declaració institucional per forçar el fons Azora a seure per negociar aquests lloguers. La declaració l’han signada el govern municipal (BComú i el PSC), ERC i JxC, i reclama al tercer fons d’inversió més important de l’estat “deixar de vulnerar el dret a l’habitatge” als blocs dels quals és propietari.

La regulació arriba tard

Sobre l’anunci d’aquesta setmana de portar al congrés abans de l’estiu la iniciativa legislativa per regular el preu dels lloguers, el sindicat ho té clar: “Volem fets“. La llei permetrà a les comunitats autònomes i els ajuntaments limitar temporalment el preu dels lloguers. Ara bé, Palomera diu que “ja fa quatre anys que s’hauria d’haver fet, quan va començar aquesta bombolla”.