Després d’anys esperant un pis nou, els veïns de l’edifici del carrer de Claramunt, 55, no es poden creure què els està passant. Són un dels últims reallotjats de les cases barates del Bon Pastor i, el novembre passat, els van entregar les claus de la seva casa nova. Setmanes després, però, han començat els problemes. El més gros, una cascada d’aigua que cau un dia sí i un altre també al damunt del porxo d’entrada de l’edifici.

El problema va sorgir fa un parell de setmanes, quan va començar a rajar aigua pels baixants de la finca. L’aigua baixava per les columnes i van haver de trucar als Bombers. “Era perillós”, relata una de les veïnes, la Yolanda Gómez, perquè l’aigua queia sobre el porxo d’entrada que té un sostre de pladur “i podia haver caigut avall”. “Aquell dia queia aigua com si plogués”, assegura la María José Barcojo, la filla d’una altra de les veïnes de l’edifici.

Però no ha estat l’únic dia: aquest dilluns mateix, a l’edifici, hi ha tornat a “ploure”.

L’entrada de l’edifici, acordonada

L’entrada de l’edifici està acordonada i, des d’aquell dia, els tècnics busquen d’on pot sortir l’aigua anant pis per pis obrint i tancant les aixetes. El problema, a més, ja ha provocat que apareguin les primeres humitats en algun dels pisos.

aigua bon pastor

L’Ajuntament reconeix que l’edifici té un problema en la connexió dels baixants d’aigua. Assegura que ja s’ha detectat i arreglat una dutxa i que s’estan revisant la resta de pisos. De fet, aquest mateix dimarts, uns tècnics estaven treballant a la part de sostre del porxo que ha quedat malmesa. A més, el consistori recorda que la construcció està en període de garantia i que és la constructora qui s’ha de fer càrrec de totes aquest qüestions, i no l’Institut Municipal de l’Habitatge de Barcelona (IMAHB).

Rentadores que no funcionen i finestres que no tanquen

Aquest, però, no és l’únic problema que tenen els veïns d’aquesta finca. També denuncien altres desperfectes menors que triguen molt a resoldre’s. “Ningú ve a ajudar-te”, es lamenta la María José. “No hi ha un seguiment de les obres”, afirma. Quan la seva mare de 82 anys va anar a viure al pis no funcionava la caldera i alguns radiadors tampoc. Dies després la van haver d’ingressar amb una bronquitis. “Ara estem esperant que ens arreglin una finestra del dormitori que no podem sortir, hi ha una aixeta que et quedes amb el mànec a la mà, i el bidet perd aigua”, relata.

També hi ha una altra veïna que no pot posar la rentadora perquè no li funciona i d’altres prefereixen no fer servir la dutxa mentre no s’arregli el problema dels baixants d’aigua.

El reallotjament de les cases barates arriba a la fi

Els veïns d’aquest edifici formen part de la quarta fase de reallotjament de les cases barates del Bon Pastor. 47 famílies ja s’han traslladat als immobles i en les properes setmanes ho faran 44 més. Amb això es dona per acabada la recol·locació dels veïns que va començar el 2006 amb l’entrega dels primers pisos.

En total, s’han fet un total de 754 habitatges.