El 2013 destacarà per ser un any curiós meteorològicament parlant, però això no vol dir que aquesta tendència hagi de persistir. Aquest any s’ha viscut un juny fred a casa nostra, segons els registres climàtics, però en canvi, la calor va tardar a marxar i fins a primers de novembre hem viscut temperatures suaus. El dia 2 de novembre es va arribar fins als 24,3ºC, que és la cinquena temperatura més alta d’un mes de novembre, en els 100 anys de dades de l’Observatori Fabra.

Per contra, el fred ha arribat de cop i a hores d’ara estem vivint temperatures d’hivern, amb màximes que a tot estirar arriben als 14-15ºC. Les temperatures mínimes han baixat fins als 2,5ºC, per exemple, aquest dissabte, 23 de novembre, i les previsions meteorològiques indiquen que, entre dimecres i dijous, el fred serà més acusat i podran registrar-se valors mínims de tan sols 1 o 2ºC a Barcelona.

Aquest any sense tardor no és el primer de la història. De fet, només cal retrocedir fins a 2010, en què vam tenir un principi de novembre força càlid. Alfons Puertas, observador de l’Observatori,  escriu al web que “el dia 5 al vespre s’inicia una ponentada moderada que fa pujar clarament les temperatures”. Per contra, també explica que “el canvi més notable arriba el dia 21… El sol torna tímidament el dia 23 i ja és contundent el 24. Però aleshores el vent de N-NNW es reforça i les temperatures cauen els dies posteriors”.

Un any molt més significatiu i que ha quedat als registres climatològics com el més destacat és el novembre de 1985. Aquell any es va registrar la temperatura màxima absoluta d’aquest mes, del darrer segle, el dia 9, amb 26,4ºC. El canvi de temps va ser tan acusat que, en tan sols 11 dies, el dia 20 d’aquell mateix mes, la temperatura mínima va ser de -2,6ºC, el rècord absolut també d’un mes de novembre. Aquell any sí que es va passar de la calor al fred de cop. Aquest 2013 ha passat una mica el mateix, però sense un contrast tèrmic tan important com aquell històric 1985.