agument racisme

(ACN) SOS Racisme ha posat en marxa una aplicació de telefonia mòbil “pionera a Europa” que té l’objectiu de “rastrejar i fiscalitzar” les “parades racistes” de la policia. L’aplicació és un dels elements més destacats de la campanya “Pareu de parar-me”, que l’entitat rellança per “denunciar, visibilitzar i posar fi a les identificacions per perfil racialque la policia fa “de manera sistemàtica” a “persones racialitzades no-blanques”.

Segons subratlla SOS Racisme, l’aplicació serà una “eina fonamental” pel que fa al recull de dades sobre aquest tipus de “parades il·legals”. D’aquesta manera, podrà elaborar-se en un futur una base a través de la qual aquestes dades puguin ser analitzades i fiscalitzades. D’altra banda, el programa s’ha desenvolupat en codi obert, perquè altres entitats puguin ajudar a implementar-hi millores i altres funcionalitats.

Identificacions per perfil racial

L’entitat afirma que, segons els seves dades, més del 40 % de les denúncies per abusos policials que li arriben comencen amb una identificació per perfil racial. També es refereix a dades dels Mossos d’Esquadra sobre identificacions del 2017 a Catalunya per assegurar que “un 54,1 % del total s’adrecen a persones estrangeres, quan només representen un 13,7 % de la població catalana”.

SOS Racisme ho considera una pràctica “discriminatòria, racista, classista i il·legal” que “xoca frontalment” amb els Drets Humans i les lleis vigents. A més, l’entitat denúncia que l’ordenament jurídic espanyol prohibeix explícitament les parades per perfil racial, i que Espanya “segueix sent l’únic país d’Europa que justifica aquestes identificacions, tot i que, segons dades oficials, més del 74 % de les persones identificades no ha comès cap delicte”.