L’Hospital de Bellvitge, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, el Consorci Parc de Salut Mar i l’Hospital de Sant Pau han registrat un descens de l’atenció dels pacients d’urgències d’un 7,2%, en els darrers quatre anys, segons les xifres que ha presentat el Servei Català de la Salut. El centre hospitalari de Vall d’Hebron és el que ha notat un descens més important, que ha arribat al 9,2% entre el 2010 i el 2013. En canvi, el Clínic es manté i suma un lleuger increment de l’1,2%.

Un estiu amb pocs canvis

Segons les dades del CatSalut, els hospitals de la ciutat han registrat aquest estiu -juliol i 15 dies d’agost- les mateixes xifres de pacients atesos a urgències que són prop de 79.000 persones que el mateix periode de 2013.

Més pacients als CUAP

Des de Salut asseguren que els Centres d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) han registrat durant els mesos de juliol i agost un augment del 10%, el que representa 3.000 pacients més. El CUAP Casernes ha registrat un increment del 34% més que el mateix periode de 2013, el CUAP d’Horta un augment del 24%, el de Cotxeres de Borbó un 8,5% mentre que al CUAP de Sant Martí les urgències han baixat un 1,1%.

Joaquim Casanovas, gerent de la Regió Sanitària de Barcelona, ha reconegut que durant l’estiu s’han hagut de reobrir expressament alguns llits per absorbir un pic a les urgències. L’Hospital Vall d’Hebron ha reobert 30 llits i 10 llits més l’Hospital del Mar. Segons Casanovas es tracta d’una mesura habitual en funció de la demanda de pacients que hi hagi a urgències.

Pantalles per conèixer el temps d’espera

El conseller Boi Ruiz ha anunciat que abans del 31 de desembre de 2014 els hospitals catalans tindran a les urgències unes pantalles -semblants a les de les marquesines de les parades del bus- on s’informarà als pacients del temps d’espera. La intenció de la conselleria és que l’any que ve es pugui informar també de l’estat de les urgències dels hospitals més propers.