És una visita d'excepció, perquè fins ara, la teulada no estava oberta al públic. Després d'una petita explicació, toca pujar les escales per una de les torres de la façana principal, fins arribar a la primera terrassa. Des d'aquí, es pot veure la successió de contraforts, que aguanten l'estructura de l'església i també s'utilitzen per canalitzar l'aigua de la pluja. ALBA CASARAMONA, guia d'Itinera Plus "Sobretot hi ha públic turista, però realment la gràcia de tot plegat és que a mesura que a poc a poc se n'ha anat fent difusió i la gent de la ciutat ho coneix, també està venint molta gent que és autòctona. I és també el que a nosaltres ens agrada." "Era l'assignatura pendent que tenia. Jo visc a Barcelona, sóc un enamorat de Santa Maria del Mar. Sóc un enamorat de l'art gòtic i el romànic, però em faltava conèixer la part superior." JOSEP MARIA COMPANY "He vingut bàsicament perquè sóc un enamorat del llibre, me l'he llegit i rellegit dues vegades. I n'estava revivint la història." Una de les atraccions de la ruta són les vistes: tot trepitjant la teulada de Santa Maria del Mar, es poden veure altres campanars d'esglésies gòtiques, com Sant Just i Pastor, o Santa Maria del Pi. I també s'hi troben algunes curiositats: MONTSERRAT GUAL "El que més m'ha sorprès a mi, no us ho creureu: els forats. Que des de baix he estat tota l'estona pensant qui havia fet aquells forats. I resulta que són per respirar. M'ha agradat molt, m'ha impressionat." Es tracta de perforacions a la teulada perquè surti l'aire calent de l'església, un sistema de ventilació propi del gòtic català.

Les visites, que està previst que es facin de maig a octubre, s’ofereixen en llengua catalana i castellana, en horari de migdia es fan en anglès.

Una mica d’història

La basílica, situada al barri de la Ribera de Barcelona i projectada per Berenguer de Montagut i Ramon Despuig, es va començar a construir l’any 1329 i es va acabar al cap de 55 anys, el 1383. Un període molt curt de temps, que va atorgar a l’edifici unitat d’estil i la la va convertir en una de les millors obres arquitectòniques del gòtic català.

Des de l’edificació, l’església ha hagut de suportar diversos contratemps. L’any 1427, un terratrèmol va provocar l’enfonsament de la rosassa de la façana principal i al 1697 una bomba que va entrar per la teulada en va destruir diversos vitralls. A més, a la nau interior encara es veuen restes dels incendis que la van afectar 10 dies durant la Guerra Civil, i que en van cremar tot el mobiliari de fusta i l’altar.