La Unitat de Fibrosi Quística ha canviat el blanc predominant de la resta de l'hospital pel daurat del coure. Totes les superficíes de contacte, parets, portes i, fins i tot, el mostrador de secretaria, estan cobertes amb panells de coure. També les manetes i poms. L'objectiu és evitar al màxim que els microorganismes de l'ambient causin infeccions creuades als pacients hospitalitzats. SILVIA GARTNER, coordinadora de l'Àrea de Pediatria de la Unitat de Fibrosi Quística "El cobre por sí mismo tiene unas propiedades antimicrobianas, y entonces aprovechamos esta propiedad para que aquellos microorganismos que el paciente deja en las superfícies de apoyo, los mate directamente." La fibrosi quística és una malaltia crònica d'origen genètic que afecta diferents òrgans, però, sobretot, els pulmons i el pàncrees. Els pacients com l'Edgar, fabriquen una mucositat espessa que obstrueix els bronquis. Per això en totes les revisions es mesura la capacitat pulmonar dels malalts. Per evitar noves infeccions, els pacients han de tenir molta cura amb la higiene, practicar exercici físic i medicar-se molt. SILVIA GARTNER, coordinadora de l'Àrea de Pediatria de la Unitat de Fibrosi Quística "Toman de diez a veinte pastillas todos los días, hacen tres o cuatro nebulizaciones en diferentes aparatos, que hay que limpiar y desinfectar, tienen una dieta súper completa, porque si no comporta desnutrición y infección." La fibrosi quística es considera una de les malalties genètiques greus més freqüents. Afecta un de cada 6.500 nounats, que a Catalunya són diagnosticats només en néixer gràcies al programa de detecció precoç.

Les plaques de coure s’han instal·lat a totes les parets, portes, poms i al mostrador de secretaria de la Unitat de Fibrosi Quística. Aquest material té propietats antibacterianes i antivíriques que eliminen el 99% dels bacteris, virus i fongs que es propaguen per l’ambient. Nombrosos estudis científics que s’han fet al Regne Unit i els Estats Units avalen el coure com a mètode per neutralitzar els agents patògens.

La iniciativa d’incloure el coure dins la unitat ha estat impulsada amb el suport de l’Associació Catalana de Fibrosi Quística i el Centre Espanyol d’Informació del Coure (CEDIC),  i de les empeses que hi han donat el material.

Una malaltia crònica

La fibrosi quística és una malaltia genètica crònica que a Catalunya afecta a un de cada 6.500 nounats. Els malalts produeixen una espessa mucositat que s’acumula i bloqueja els bronquis. L’obstrucció bronquial i les infeccions acaben inflamant i destruint zones dels pulmons que afecten el fetge, el pàncrees i els òrgans reproductors.

Higiene i medicació

Els pacients han de tenir molta cura de l’higiene, rentant-se les mans continuament per evitar qualsevol risc de contagi d’una infecció. També han de pendre molta medicació, entre 10 i 20 pastilles al dia i fer fisioteràpia.

En els darrers anys s’ha avançat molt en el tractament de la malaltia i gràcies al Programa de detecció precoç els afectats són diagnosticats en néixer. Això ha permès allargar l’esperança de vida i que tots els afectats arribin a l’edat adulta amb una mitjana de supervivència de 50 anys.