Foto: Àlex Recolons (ACN)

(ACN) L’Hospital Sant Joan de Déu i l’Hospital Clínic han creat un centre de cardiopaties congènites per oferir una atenció conjunta i durant totes les etapes de la vida als infants que neixen amb una malformació al cor, uns 600 cada any a Catalunya. L’objectiu és que aquests pacients visquin “més temps i millor” aprofitant els avenços mèdics constants.

L’aliança, per exemple, permetrà estendre a la població infantil tècniques quirúrgiques, com la cirurgia cardíaca robòtica, que fins ara només s’aplicava en adults. Ja s’han fet dues operacions d’aquest tipus, les primer de l’estat, a una nena de sis anys i un noi de 15 amb uns resultats excel·lents perquè la tècnica és poc invasiva i la recuperació dels pacients molt ràpida.

Una dotzena d’intervencions anuals

Daniel Perea, director del nou centre i consultor del Servei de Cirurgia Cardiovascular del Clínic, ha explicat que preveuen fer una dotzena d’intervencions robòtiques anuals i anar creixent ràpidament ja que es calcula que el 20 % de les intervencions que es fan mitjançant cirurgia oberta es podrien fer amb un robot. L’única barrera que existeix per arribar a més pacients pediàtrics és la tecnològica, ja que a dia d’avui la cirurgia robòtica està limitada a la mida i edat dels pacients perquè els estris quirúrgics estan dissenyats a mida dels adults —persones de més de 30 kg.

Un nou centre, amb dos seus

El nou centre tindrà dos seus —una, a Sant Joan de Déu, i una altra, a l’Hospital Clínic— que, en conjunt,  oferiran una cartera de serveis completa i complementària, i que disposarà d’un equip integrat per un equip de 23 professionals que inclou cirurgians cardiovasculars, cardiòlegs, pediatres i anestesiòlegs.