Aquest dilluns a l’Audiència de Barcelona ha arrencat el judici a quatre mossos d’esquadra acusats d’agredir un jove el novembre del 2020, en plena pandèmia. Segons la fiscalia van bufetejar la víctima, la van llançar a terra i després van falsejar l’atestat. Els agents s’enfronten a penes d’entre 8 i 15 anys de presó per falsedat documental, un delicte de lesions, detenció il·legal i un delicte contra la integritat moral, i a 22 anys d’inhabilitació. Segons l’acusació popular, exercida per Irídia, una veïna va gravar l’agressió i això va permetre identificar els policies i tenir-ne proves contundents.

Els fets van passar quan hi havia restriccions de mobilitat per la situació sanitària. Els policies, segons la fiscalia, van aturar un grup de persones per identificar-les. Mentre ho estaven fent, un jove que formava part del grup va fer un comentari que va molestar un dels acusats i s’hi va encarar, el va bufetejar i el va tirar al terra. Segons l’escrit, els altres policies van acudir en suport del primer i van mantenir entre tots la immobilització de la víctima.

La víctima de l’agressió declara: “Em van torturar”

La víctima ha declarat darrere una mampara de fusta i ha assegurat que la nit del 13 de novembre els van alertar dues patrulles dels Mossos que havien de marxar cap a casa. El jove ha afirmat que els agents de la primera van ser “molt amables” però corrobora que els de la segona el van “torturar”.

En el moment en què l’agent els va fer posar a la paret per demanar-los la documentació, la víctima va dir que podrien detenir uns joves que els acabaven de robar. L’agent va dir: “No soc endeví”, i la víctima va dir: “Jo tampoc”. Va ser llavors quan un dels agents li va clavar un cop i el va tirar a terra. A partir de llavors explica que li van posar un peu al clatell i li van etzibar cops a les costelles i al turmell.

La víctima ha explicat que després de torturar-lo els seus agressors el van tirar de males maneres al furgó policial i que no va denunciar perquè “ja no confiava en ningú” i que després del que li van fer “res em feia sentir bé”. La víctima ha assegurat en seu judicial que pateix estrès posttraumàtic i que ha necessitat teràpia psicològica. L’advocada d’ofici, que exerceix com a acusació particular, va denunciar els fets i més tard Irídia s’hi va afegir com a acusació popular.

Testimonis del judici validen la versió de la víctima

La dona que va gravar tota la identificació i detenció del jove també ha testificat i ha assegurat que el jove agredit va ser “educat” amb els agents durant tota la identificació. La testimoni ha confirmat la versió de la víctima i ha reiterat en diverses ocasions que l’agressió va ser “molt violenta”. “El policia el va agafar pel coll, el va aixecar i el va empènyer contra la paret, després el va tirar i colpejar contra el terra”, ha detallat. “No vaig veure violència per part de ningú, només d’un policia”, ha subratllat.

Abans de l’inici del judici, la defensa dels acusats ha demanat al tribunal de la sala la impugnació del vídeo gravat per la veïna, la principal prova pericial del cas, per falta de “fiabilitat”. Segons els advocats dels agents, la font “original” de la gravació “no està clara”.

En la primera sessió del judici també han declarat els amics del jove, presents també durant la detenció, que han confirmat la seva versió.

Acusats de falsejar l’atestat

El fiscal també assegura que, quan els agents implicats i el detingut ja es trobaven en dependències policials, per poder justificar la privació de llibertat de la víctima van redactar un atestat policial fals. Afirmaven que el jove havia propinat una puntada de peu a un agent, una conducta que no va succeir en cap moment.

Abans de l’inici del judici, els quatre acusats han pagat la indemnització de 3.400 € que reclamava la fiscalia per a la víctima en concepte de reparació dels danys causats. El ministeri públic sol·licita per a cadascun dels processats vuit anys i mig de reclusió, una pena inferior de la que demana l’acusació particular, que l’eleva fins a 15.

Irídia acusa els policies de vexar la víctima i hi veu un “biaix racista”

Irídia afirma que mentre el noi estava immobilitzat a terra van vexar-lo dient-li a cau d’orella frases com “Ets brossa, un merda”. En l’atestat que van redactar els policies hi van posar que “hi havia un grup de tres persones sud-americanes, alterades, agressives, escridassant els agents i desobeint les seves indicacions”, una mostra, segons l’entitat, de “biaix racista”. L’entitat ha reclamat aquest dilluns la “creació d’un mecanisme independent de control dels cossos policials” i també que s’implementin formularis que s’hagin d’emplenar en el moment de fer identificacions.