La Comunitat de Sant Egidi considera que els recursos per atendre persones sense sostre són insuficients i reclama que albergs, hotels i pisos turístics tancats per la pandèmia serveixin per acollir persones sense sostre. Des d’aquesta comunitat creuen que cal trobar “fórmules”, en forma d’acords amb l’administració, per aprofitar els espais en desús. El responsable de la comunitat, Jaume Castro, defensa aquesta alternativa perquè “calen habitacions de ràpida utilització, no un pis de 200 metres quadrats”. De fet, l’Ajuntament ja va traslladar al desembre les persones que s’havien allotjat a la Fira de Barcelona a hotels i residències.

Després de la mort de dues persones sense llar la setmana passada, coincidint amb un episodi de baixes temperatures a la ciutat, la responsable de serveis als sensesostre de la comunitat, Raquel Sancho, ha criticat que “és una vergonya que el Mohamed hagi mort a la Barceloneta envoltat de pisos turístics buits”. En la mateixa línia, Castro ha afirmat que “és inacceptable que morin sensesostre”.

És una vergonya que el Mohamed hagi mort a la Barceloneta envoltat de pisos turístics buits.
Raquel Sancho, responsable de serveis als sensesostre de la Comunitat de Sant Egidi

Espais sempre disponibles

Castro ha insistit que “falten llocs de baixa exigència per dormir i dutxar-se“, uns espais que creuen que han de ser “d’accés directe” i que a l’hivern han d’estar sempre disponibles, no només quan fa fred. L’entitat insta a aprofitar la pandèmia per canviar la gestió que es fa d’aquesta realitat, ja que el confinament ha posat en evidència que els sensellar “no tenen dret a sostre”.

El cas de les dues persones sense llar mortes per hipotèrmia, entre altres causes, segons l’autòpsia preliminar, també ha dut altres entitats a reclamar mesures. La Fundació Arrels ja ha demanat un canvi en el model d’atenció als sensesostre.

Més estrangers i dones atesos

La Comunitat de Sant Egidi també ha fet balanç aquest dimarts de les persones ateses el 2020. Han detectat un augment de persones estrangeres que ja vivien a la ciutat però que fins ara tenien feina i també més dones, especialment al menjador social. El col·lectiu femení ha arribat al 30 % del total de persones ateses.

Aquest 2020, el context sanitari va obligar la Comunitat de Sant Egidi a repensar el tradicional dinar de Nadal per a persones sense recursos. En comptes de fer un àpat multitudinari van optar pel repartiment de menjar en diferents torns i localitzacions.

45 M€ anuals per les persones sense llar

La petició que fan les entitats no és nova i l’Ajuntament ha explicat que ha incrementat el pressupost per atendre persones sense llar fins als 45 milions d’euros anuals. La comissionada d’Acció Social ha explicat aquest dimarts en comissió que la voluntat és buscar recursos innovadors per als sensesostre i que n’hi hagi per tota la ciutat.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a