En la primera setmana de tornada a les aules després de Nadal, 36 escoles i instituts de Barcelona han tingut incidències amb el sistema de calefacció que ja estan resoltes, segons l’Ajuntament. Totes, a excepció de l’Escola Cal Maiol, a Sants, que encara té una caldera avariada i pendent de substitució. Unes incidències que s’han produït en uns dies marcats per la baixada de les temperatures.

Aquestes afectacions són part del balanç provisional del retorn als centres educatius al gener, fet per la comissionada d’Educació de l’Ajuntament, Maria Truñó, que ha destacat que en el segon trimestre hi haurà una “continuïtat” de les mesures per frenar l’expansió del coronavirus, com per exemple la ventilació de les aules i les substitucions del professorat.

Sistema de control remot de calefacció

En aquest sentit, ha destacat la importància de “trobar l’equilibri entre el confort tèrmic i la seguretat”. I ha posat en relleu que “totes les escoles de la ciutat i alguns institut” tenen sistemes de control remot que permeten encendre a distància la calefacció dels centres una hora abans que comencin les classes, com marquen els protocols del Departament d’Educació. També ha explicat que la ventilació natural “és suficient” a una ciutat com Barcelona, però ha apuntat que s’estudiaran altres mesures de ventilació “si es considera necessari”.

Substitucions “exprés” també als instituts

La comissionada també ha remarcat que a partir d’aquest segon trimestre s’accelerarà “la substitució exprés” del professorat dels instituts, en aquest context de pandèmia. Ha remarcat que ja al setembre, i a petició de la Taula de Ciutat Escoles i covid-19 de Barcelona, l’Ajuntament ja va impulsar la substitució al mateix dia dels docents a primària. Segons fonts municipals, el Consorci d’Educació ha cobert totes les demandes per cobrir una suplència urgent mentre es tramita la petició pel procediment ordinari.

Truñó ha afegit que ara, al segon trimestre, la voluntat és ampliar-ho a secundària per garantir al mateix dia el reemplaçament. Actualment, el Departament d’Educació ha ampliat els nomenaments de professors i se’n fan tres cops per setmana.

Balanç del primer trimestre

Truñó ha fet un balanç positiu del primer trimestre escolar i ha remarcat que s’ha pogut garantir la màxima presencialitat a les escoles, així com la “màxima prevenció”. És per això que considera que s’ha anat ampliant el “consens sobre que les escoles ha de ser l’últim a tancar” per vetllar “pel dret primordial a l’educació dels infants i garantir la igualtat d’oportunitats”.

Un balanç diferent en fa l’oposició, que considera que les mesures per frenar la covid a les aules han estat insuficients. Des de Ciutadans han demanat instal·lar purificadors d’aire, filtres HEPA i mesuradors de CO2 a les classes. I el PP ha acusat Educació d’actuar “tard i sense previsió”.

Tots els grups municipals han coincidit a destacar el “sobreesforç” del professorat, a qui han reconegut la feina feta al primer trimestre en pandèmia.