L'origen de la festivitat dels Tres Tombs està vinculat a la pagesia. Per tal d'assegurar el benestar dels animals responsables en aquells temps de llaurar els camps i també de l'economia familiar, se'ls fa fer tres voltes o Beneïdes al voltant de l'església. Tot sota l'atenta mirada de Sant Antoni Abat, precisament el patró dels animals però també de les persones malaltes. Amb el temps les mascotes han arrabassat el protagonisme als cavalls i totes les benediccions són per a ells. Als professionals del transport de mercaderies en carruatge se'ls anomena traginers i lluny del que pot semblar estan vivint una segona joventut gràcies a les trobades que es fan, moltes vegades, amb el suport de la federació dels Tres Tombs de Catalunya. Els més menuts són els que gaudeixen més de la part ensucrada dels Tres Tombs. A banda de la de Sant Andreu, el barri de Sant Antoni el dissabte 25 de gener acull un dels Tres Tombs més multitudinaris de la ciutat.

La festa dels Tres Tombs ha començat a les 12 h del migdia, amb la benedicció dels animals domèstics davant l’església de Sant Andreu del Palomar, a la plaça d’Orfila. Després, la cavalcada de carros i carrosses, encapçalats per la banda de música de la Unitat Muntada de la Guàrdia Urbana, ha desfilat pels carrers del barri fins arribar al passeig de Torras i Bages, el punt on els polítics han protagonitzat la gran guerra de caramels.

Els Tres Tombs són una tradició en honor a Sant Antoni Abat molt arrelada a la història de la pagesia catalana i concretament al barri de Sant Andreu. Per tal d’assegurar el benestar dels animals responsables en aquells temps de llaurar els camps i també de l’economia familiar, se’ls feia fer tres voltes o Beneïdes al voltant de l’església. Tot sota l’atenta mirada de Sant Antoni Abat, patró dels animals però també de les persones malaltes. Amb el temps, la tradició ha anat canviant i els animals domèstics, sobretot gats i gossos, han tret el protagonisme als cavalls i ases.