Fa uns quatre mesos que la Keren és a Barcelona i cada dia ve a treballar al CREAL, el Centre de Recerca en Epistemologia Ambiental. Ha vingut d'Israel amb la família per a un any. Els seus fills estudien en una escola pública i ella ha rebut una beca d'investigació per estudiar com afecta l'exposició química a una dona embarassada. KEREN AGAY-SHAY, investigadora del CREAL "Estic aquí per estudiar i portar nou coneixement cap a Israel. M'encanta Barcelona. Vaig voler venir aquí per viure-hi i també per tenir l'oportunitat de treballar a un dels millors centres d'investigació." Per estudiar i portar nou coneixement al país d'origen, a principis d'octubre també van arribar l'Osvaldo i la seva parella. A Santiago de Xile, ell treballava en un banc, però ara ha decidit passar un any a Europa per estudiar un màster sobre innovació. OSBALDO ANDRADE, estudiant d'un màster a l'UPC "Se dio la oportunidad de venir a estudiar innovación a España. Y particularmente España porque al estar en una crisis los innovadores y emprendedores en España con muy pocos recursos han sido capaces de lograr éxito y eso es lo que nosotros hemos venido a buscar." Venir de l'estranger i trobar allotjament no sempre és fàcil. Tant la família de la Keren com aquesta parella van trobar aquest ajut en el Barcelona Centre Universitari. El mes de gener, aquí torna a ser un anar i venir d'estrangers que vénen a passar un temps a la ciutat per estudiar o investigar. Des del país d'origen i a través de les universitats, l'entitat els dóna tot tipus d'informació sobre la ciutat i si es vol, també els busquen allotjament. MONTSE SERRET, directora de Barcelona Centre Universitari "A nosaltres se'ns dirigeixen més o menys anualment de 5.000 a 6.000 persones demanant informació i n'allotgem 2.000. Això vol dir que molta de la gent que ve la derivem a altres llocs o espais, però la nostra principal funció és donar servei." Ells són estudiants d'Erasmus i seran a Barcelona durant quatre mesos. Van arribar aquest dijous i ahir ja van signar el contracte de lloguer d'un pis. En aquesta entitat, pagaran com a màxim 200 euros per la gestió i l'assessorament jurídic. De moment, estan contents del servei, ara només cal provar l'experiència.

El setembre i el gener són els mesos de més feina al Barcelona Centre Universitari, ja que és quan arriben la major part d’estrangers. La directora, Montse Serret, explica que “la principal funció és donar servei”. Per això, a més de facilitar allotjament, el BCU promociona l’oferta formativa, de grau i postgrau i, a través d’una agenda cultural traduïda a l’anglès, divulga les activitats destinades a la integració cultural i ciutadana dels estudiants i investigadors.

Els estudiants estrangers són el perfil més habitual d’usuari, però cada vegada s’aposta més per facilitar l’arribada a professors i investigadors que vénen amb tota la família. És el cas, per exemple, de la Keren Agay-Shay. És israeliana i, a través d’una beca, ha vingut al Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL) per fer un estudi sobre la contaminació química. Ha vingut amb el seu marit i els seus dos fills, que estudien a una escola pública de la ciutat gràcies a l’ajuda del Barcelona Centre Universitari. L’entitat els ha facilitat tots els tràmits per poder-hi viure, obtenir allotjament amb un contracte traduït al seu idioma i els permisos per tenir dues places en un centre escolar.

El Barcelona Centre Universitari és un servei compartit per les universitats ubicades a Barcelona i compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona. Els serveis d’informació són gratuïts, mentre que la mediació per llogar un habitatge els pot costar a aquests universitaris, com a molt, 200 euros.