Són els noms de les tres persones que des de 2010 han mort mentre estaven recloses en el CIE de Zona Franca. Avui diverses entitats els han recordat amb una marxa de torxes i cartells amb fotografies d'alguns interns. Denuncien maltrataments dins del centre i n'exigeixen el tancament. JOSE PEÑÍN, portaveu de SOS Racisme a Catalunya: "No tenen raó d'existir en un estat de dret i democràtic. A dins s'estant tancant i s'està privant de llibertat a persones, no per haver delinquit, sinó per la seva situació administrativa, i perquè contínuament estem rebent queixes i denúncies de maltractament." També denuncien l'opacitat que asseguren que hi ha dins del centre. En la mateixa línia s'ha manifestat aquesta setmana el síndic de greugues i diversos parlamentaris que ahir van poder accedir finalment a l'interior de les instal·lacions i parlar amb alguns interns. "A banda del tancament dels CIE, el que avui també es reivindica és l'aprovació d'una llei que posi fi a aquests centres o que, si més no, reguli les condicions dels interns." ANDRÉS GARCIA, advocat de Tanquem els CIE "Aquest reglament s'ha anunciat que s'havia d'aprovar en moltes ocasions però de moment no s'ha aprovat. No volem un reglament, volem una llei d'estrangeria que tanqui els CIE, però en tant que existeixi que aquest reglament garanteixi els drets." La manifestació l'ha convocat la plataforma Tanquem els CIE, SOS Racisme i la Fundació Migra Studium. Entre els manifestants, però, també hi ha participat Ricard Gomà i Joan Coscubiela, d'Iniciativa, i Joan Tardà, d'Esquerra Republicana. Segons els organtizadors, hi han participat unes 1.500 persones, mentre que la Guàrdia Urbana redueix la xifra a 350.

A la protesta d’aquest dissabte, organitzada per SOS Racisme, la plataforma Tanquem els CIE i la Fundació Migra Stadium, unes 350 persones segons la Guàrdia Urbana i 1.500 segons els organitzadors han acudit amb torxes per recordar la mort des de 2010 de tres persones recloses al CIE i denunciar la falta de transparència del centre. També han denunciat les reiterades vulneracions de drets i llibertats de les persones internes. Un portaveu de Tanquem els CIE ha llegit el manifest contra el centre i ha demanat directament el tancament de tots els CIE. També hi han assistit Ricard Gomà i Joan Coscubiela, d’Iniciativa, i Joan Tardà, d’Esquerra Republicana, que han donat suport a la protesta.

A banda del tancament d’aquests centres, l’advocat de la plataforma Tanquem els CIE, Andrés Garcia, ha recalcat que també demanen que s’aprovi “una llei d’estrangeria que tanqui els CIE, però en tant que existeixi que aquest reglament garanteixi els drets”.

Tot això es produeix després que les darreres setmanes el síndic de greuges Rafel Ribó critiqués l’opacitat del Centre d’Internament i demanés normes objectives de governança i ple respecte pels drets. Ribó va recordar que tot i que la llei es va aprovar fa quatre anys, encara no s’ha desenvolupat el reglament per als CIE. A més, va recalcar que, una altra vegada, el Ministeri de l’Interior no els ha permès visitar el centre per contrastar possibles irregularitats de les quals s’ha informat diverses vegades. Finalment, aquest divendres, un grup de diputats van poder entrar al centre només després de fer-se passar per familiars d’alguns dels interns, ja que la Delegació del Govern els va denegar una visita oficial com a parlamentaris.