Els veïns de la Barceloneta han tornat a sortir al carrer per reclamar l'edifici d'ElSiglo XX. Tot i que el PERI de la Barceloneta de l'any 1986 ja preveia convertir-lo en un centre sociocultural, el projecte municipal no ha tirat mai endavant. Fa dos anys l'immoble va passar a mans privades i els veïns volen que l'Ajuntament el recuperi per al barri. EMMA ALARI, Plataforma en Defensa de la Barceloneta "Que l'adquireixin a un preu el més econòmic possible, no al preu especulatiu al que el volen vendre els actuals propietaris,que el rehabilitin i que siguin els veïns qui puguin decidir els usos i la forma de gestió d'aquest espai." PEPA PICAS, AV l'Òstia "Volem que sigui un equipament per al barri, que l'Ajuntament ja el podia haver comprat en el seu moment als primers propietaris, i que han de continuar gestionant perquè sigui un edifici per al barri." L'actual propietària de l'immoble és l'empresa Filodomus, que el va adquirir per 250.000 euros. Volen destinar l'edifici a un restaurant vinculat a l'esport, un teatre i un alberg. RAMÓN ROVIRA, administrador de l'empresa Filodomus "Es vincula amb el surf. Aleshores vindrà gent de fora i s'han de quedar a dormir, el restaurant anirà a la planta baixa, a dalt és on es fan les activitats, i a la planta superior es feien uns quants llits per dormir." El districte, però, ha rebutjat l'avantprojecte que es va presentar abans de Nadal. MERCÈ HOMS, regidora de Ciutat Vella "És un edifici que està catalogat amb una qualificació d'equipament, de 7A, vol dir que s'hi ha de desenvolupar una activitat d'equipament, mai una activitat en concepte d'equipament del tipus que sigui, alberg, residència, hotel. Això ha de quedar molt clar i així es va notificar a la propietat." A l'audiència pública de dijous passat, la regidora va assegurar als veïns que quan es resolgui el litigi per la titularitat del immoble, el districte negociarà amb els propietaris la compra de la Cooperativa.

L’antiga Cooperativa Popular Obrera El Siglo XX va ser antigament una cooperativa obrera, fundada el 1901, amb una altra petita seu al carrer de l’Atlàntida, actualment també en desús, que va ser molt activa als anys 20, moment en què l’associació va arribar a tenir fins a 300 socis, a qui concedia ajudes econòmiques en cas de malaltia i viudetat. Fins i tot col·laborava ajudant famílies de mariners morts en naufragis. Els veïns volen recuperar aquest espai i retorna-li l’ús social que va tenir en el passat. L‘incendi de l’edifici històric el 29 de desembre passat va deixar consternat el barri de la Barceloneta, que veu com any rere any es va deteriorant l’edifici sense que se li doni cap ús.

Els veïns de la Barceloneta exigeixen una resposta per part del districte de Ciutat Vella tenint en compte l’estat d’abandonament que presenta l’edifici, la manca d’espais socials i comunitaris al barri, i que el moviment veïnal fa més de set anys que reclama l’antiga cooperativa i que en denuncia l’estat d’abandonament.