La Diada 2019 ha tornat a congregar centenars de milers de catalans als carrers de Barcelona amb motiu de la manifestació de l’Assemblea Nacional Catalana. Segons la Guàrdia Urbana, hi han participat 600.000 persones. Malgrat la gentada que ha sortit a reivindicar l’11 de setembre, són menys que la Diada del 2018, en què un milió de persones van sortir al carrer.

Missatges a favor de la independència i dels presos

Des de pocs minuts després de la tarda els manifestants han començat a tenyir de turquesa, color de les samarretes d’enguany, la plaça d’Espanya, epicentre de la manifestació, i bona part dels 26 trams que han configurat el recorregut. Les pancartes de la mobilització s’han dirigit majoritàriament a reclamar la independència de Catalunya, la fi de la repressió, la llibertat dels presos catalans processats pel referèndum i la unitat d’acció dels partits independentistes.

Discursos polítics, amb la sentència a l’horitzó

Els representants dels partits independentistes han enviat missatges reivindicant el procés i amb la mirada posada en la sentència dels presos del procés. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha remarcat que la Diada 2019 és la primera resposta a la sentència del Suprem i ha afirmat que Catalunya tornarà a exercir el dret a l’autodeterminació. En la mateixa línia, David Bonvehí, president del PDeCAT, ha explicat que si la sentència no és absolutòria caldrà tirar endavant el procés d’independència. I des de Suïssa, la secretària general d’Esquerra Republicana, Marta Rovira, ha defensat en una videoconferència que la independència no és un delicte i que és la única via perquè el país prosperi. Per contra, la diputada de la CUP, Maria Sirvent, ha criticat el Govern perquè considera que els discursos de l’executiu català i la seva acció política van per camins diferents. I ha reivindicat la organització popular com a clau de l’èxit en el camí cap a la independència.

Les entitats reclamen unitat als partits

L’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural han fet una crida a la unitat de l’independentisme per afrontar el repte de la llibertat de Catalunya. I especialment han demanat unitat d’acció als partits polítics perquè, segons han afirmat, la via unilateral es desarma dia a dia. D’altra banda, les entitats sobiranistes s’han mostrat convençudes que la sentència del Tribunal Suprem serà dura, llarga i que cercarà el càstig, la venjança i l’escarni. Consulta els parlaments de les entitats.

Una manifestació sense incidents

Un anys més en la manifestació de la Diada no hi ha hagut incidents remarcables. Únicament el SEM ha hagut d’atendre 40 manifestants i set d’ells han estat traslladats a un centre sanitari. El Servei d’Emergències Mèdiques també ha coordinat mig centenar d’assistències que ha fet la Creu Roja i que no revestien gravetat.