El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes han acordat “per precaució” deixar de vacunar contra la covid-19 amb AstraZeneca les persones menors de 60 anys i continuar administrant el vaccí només les que en tenen entre 60 i 65. L’executiu central ha proposat aquesta mesura a l’ordre del dia del Consell Interterritorial de Salut d’aquest dimecres, després de la reunió entre els diversos ministres europeus de Sanitat per analitzar les conclusions de l’Agència Europea de Medicaments (EMA) sobre aquesta vacuna. Catalunya i la majoria dels governs autonòmics hi han votat a favor.
Hores abans de la reunió del Consell Interterritorial, l’EMA ha confirmat un “possible vincle” d’AstraZeneca amb els casos inusuals de trombosi cerebral detectats en algunes persones que havien rebut la vacuna. D’acord amb les conclusions del Comitè de Seguretat (PRAC) de l’organisme europeu, els coàguls “inusuals” amb plaquetes baixes “han d’incloure’s com a efectes secundaris molt rars” de la vacuna d’AstraZeneca. La majoria dels casos detectats s’han produït en dones menors de 60 anys.
Ara bé, tant l’organisme europeu com Sanitat insisteixen que els beneficis són molt superiors als riscos d’efectes secundaris i que la vacuna d’AstraZeneca ha ajudat a prevenir la malaltia de la covid-19 i a reduir el risc d’hospitalització i de mort. Això, apunta el Govern espanyol, “no és incompatible” amb el fet d’adoptar mesures preventives com la paralització de la vacuna en menors de 60 anys.
En espera de què passa amb les primeres dosis
Fonts del Departament de Salut asseguren que “encara està en estudi” determinar si les persones menors de 60 anys que han rebut la primera dosi del vaccí d’AstraZeneca podran rebre la segona quan els toqui. Des de Sanitat apunten que s’està analitzant si, per exemple, és possible mantenir-los només la primera dosi o administrar-ne una segona amb una altra marca.
A Espanya, AstraZeneca s’ha administrat fins ara a menors de 65 anys i personal essencial com bombers, agents de la policia o docents. Ara bé, aquesta mateixa setmana el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va deixar la porta oberta a suprimir el límit de 65 anys. De fet, el Consell Interterritorial de Salut ha deixat en mans de la Comissió de Salut Pública la decisió d’ampliar el topall, que es reunirà aquest dijous.
Vergés, sorpresa amb l'”anar i venir” de l’Estat
En una nota de veu difosa als mitjans de comunicació aquest dimecres a la nit, la consellera de Salut en funcions, Alba Vergés, ha dit que el departament sempre ha defensat que “aquest criteri d’edat fos el prioritari”. Ara bé, reitera que eren “inadequats” els topalls d’edat establerts pel Ministeri de Sanitat per administrar AstraZeneca. “No ajudaven a fer una estratègia de vacunació amb tota la coherència que ha de tenir”, ha reiterat Vergés, que es mostra sorpresa per l'”anar i venir” de l’Estat amb les limitacions.
Mentre el procés de vacunació avança, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, apel·la a la ciutadania perquè l’increment dels casos d’aquests dies quedi en “un repunt” i no en una “quarta onada” de l’epidèmia. En aquest sentit, considera fonamental retardar l’augment dels contagis per immunitzar cada cop més població: “És temps que guanyem al virus”.