Foto: Cultura Popular

(ACN) El compositor, director de cobla i activista sardanista Jesús Ventura ha mort als 61 anys, segons ha informat aquest dimecres la Confederació Sardanista de Catalunya. Ventura també era president de l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona, presentador del programa de cultura popular i tradicional Fes Ta Festa i autor del llibre ‘La sardana a Barcelona’, editat en el marc de la celebració de Barcelona, Capital de la Sardana 2014.

La Confederació Sardanista de Catalunya ha destacat també en un comunicat que com a compositor va crear una trentena de sardanes, la més coneguda de les quals és ‘Col·legues’ (1994), en què sona la sintonia corporativa de Catalunya Ràdio, ja que està dedicada a l’emissora.

La Confederació Sardanista de Catalunya ha destacat que Ventura va guanyar diversos premis de composició, com el Salvador Uyà de Sabadell (1986) o el Premi Federació de La Sardana de l’Any (2006).

Va unir músics contemporànis amb la cobla

Ventura, apunta la Confederació, va liderar el canvi de model del Memorial Joaquim Serra. Creat als seus inicis com un certamen musical, Ventura el va reconvertir en un concert aparador perquè músics contemporanis destacats d’arreu del món creessin i hi estrenessin la seva primera obra per a cobla, com Tim Garland o Albert Guinovart.

Composició del ball de l’Àliga de Barcelona

Ventura també va dedicar bona part de la seva trajectòria a arranjar i instrumentar obres de tot tipus per a cobla. Des de l’himne neerlandès, passant per peces diverses, fins a balls tradicionals, d’entre els que destaca el ball de l’Àliga de Barcelona i el ball solemne de l’Àliga de Reus.

Director musical, una tasca que el va portar arreu del món

El compositor va ser intèrpret de flabiol, tible a cobles com La Principal de Collblanc, Mediterrània (de la que en va ser fundador) i La Principal de Barcelona. També va ser director de les cobles Mediterrània, Ciutat de Cornellà, Sabadell, Juvenil de Bellpuig, Tres Turons, Catània, Mil·lenària de Perpinyà i, fins ara, de la Ciutat de Girona. La seva tasca com a director musical el va portar a actuar a diversos escenaris d’arreu del món.