vacuna AstraZeneca

(ACN) El Ministeri de Sanitat ha decidit ajornar la decisió sobre si ampliar el límit d’edat de la vacuna d’AstraZeneca per administrar-la a majors de 55 anys. El Govern espanyol aposta per esperar a una avaluació i dictamen de l’Agència Europea de Medicaments (EMA) sobre els casos de trombosi en persones vacunades amb el vaccí d’Oxford. Diversos països europeus han aturat l’administració d’aquesta vacuna després que s’hagin detectat una trentena de casos de trombosi. En un cas fins i tot ha provocat la mort. L’EMA ja ho està estudiant.

Catalunya havia demanat a Sanitat que s’aixequés el topall i es permetés vacunar persones de més edat. Posteriorment, en el marc de la compareixença davant la Comissió de Sanitat del Congrés dels Diputats, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, va confirmar que la Comissió de Salut Pública havia decidit “retirar de l’ordre del dia” el punt d’AstraZeneca per un criteri de “prudència”.

Estem esperant les conclusions de l’EMA amb relació als incidents que hi ha hagut en certs països”, ha subratllat Darias. En tot cas, la ministra ha volgut llançar un “missatge de confiança i tranquil·litat” perquè els organismes reguladors estan a sobre la qüestió.

Dinamarca atura la vacunació

Dinamarca ha decidit aturar temporalment l’ús de la vacuna d’Oxford-AstraZeneca per diversos casos de trombosi en persones vacunades. A una d’aquestes persones fins i tot li ha provocat la mort. El país del nord d’Europa se suma així a Àustria, Luxemburg, Lituània, Letònia i Estònia, que també han suspès la vacuna per casos similars. En total, se n’han detectat una trentena de casos, segons ha informat l’EMA.

Segons el regulador de la UE, “per ara no hi ha evidències que la vacunació sigui la causa” d’aquestes trombosis i, per tant, no les inclou com a efectes secundaris de la vacuna d’Oxford. “Tot i que un defecte de qualitat es considera improbable a aquestes altures, s’investigarà“, diu l’EMA en un comunicat.

Un total de 30 casos de trombosi s’han detectat fins ara entre els gairebé cinc milions de persones vacunades a la Unió Europea i el Regne Unit. L’EMA assegura que el nombre de trombosis “no és major del que normalment es detecta en general entre la població”.

De fet, la viròloga Júlia Vergara-Alert comparteix aquesta tesi i explica que “cal analitzar molt bé” si és la proporció habitual en les persones d’aquesta edat: “el percentatge de moment no sembla que sigui diferent al de la població normal”, comenta.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a