(ACN) Els CAP i hospitals fan equilibris aquests dies per afrontar el gran volum de feina per la sisena onada de la covid-19, encara amb professionals de vacances de Nadal i amb un 3,4 % de treballadors sanitaris de baixa per contagi. El secretari general del sindicat Metges de Catalunya, Xavier Lleonart, ha alertat que ho viuen “amb desesperança” i lamenta que no es reforci el sistema. La directora d’àrea del Col·legi d’Infermeres de Barcelona, Glòria Jodar, parla de “desgast” i destaca el dèficit estructural d’aquestes professionals.
Jodar assenyala que hi ha “baixes laborals per ansietat, per esgotament i per contagi”. “A la gent que pot i en té ganes, se li demana que dobli torn i el dobla, però des de la no exigència. Anem fent el que podem”, diu Jodar, que també és directora d’un equip d’atenció primària. Ha explicat que s’han intentat mantenir les vacances perquè “les infermeres les necessitaven i tenen el dret de gaudir-ne”, si bé afegeix que “en molts casos s’han ajornat voluntàriament” i que l’administració ha allargat el període per fer-les fins a l’abril. La directora d’àrea del COIB també destaca el suport entre els equips d’atenció primària d’un mateix territori i la “moltíssima col·laboració” amb les auxiliars d’infermeria. Els CAP han contractat més auxiliars en els darrers mesos i, per a Jodar, el seu paper és molt important.
Manca de reforç del sistema
El secretari general de Metges de Catalunya (MC), Xavier Lleonart, recorda que quan va esclatar la primera onada “tothom va tenir la percepció que allò podia ser el motor d’un canvi molt necessari de transformació del sistema sanitari”. Tanmateix, lamenta, gairebé dos anys després, que “la sensació de desesperança cada cop és més intensa” perquè consideren que aquest canvi no s’ha fet. Segons el sindicat, calia reforçar el sistema sanitari per apuntalar-lo i fer que aguanti “una, dues o tres onades, i no s’ha fet”. Com a exemple, assenyala que s’estan “surfejant” les diferents onades de la pandèmia amb els mateixos llits d’UCI o personal que abans d’aquesta.
“Estem al final del període de retallades i amb sis onades al damunt”, remarca, i indica també la manca de planificació en el reforç de l’atenció primària, sobre els quals ha passat “un tsunami”. Per això, explica que les prop de 2.500 baixes per covid de personal sanitari —dades facilitades per Salut— s’han de situar en aquest context. “Impacten en unes plantilles que tenen encara gent de vacances, però sobretot sobre unes plantilles que ja estaven minvades de base”, afirma sobre la situació als hospitals i als CAP.
3,4 % de baixes per contagi de covid
Segons les darreres dades facilitades per Salut, hi ha un 3,38 % de professionals de baixa per contagi, si bé a cada centre l’impacte varia. Mireia Puig, vocal de la Junta de Govern del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB) i cap del Servei d’Urgències de l’Hospital de Sant Pau, ha explicat que en aquest centre hi ha unes 40 persones de baixa d’una plantilla de més de 4.000. Puig remarca que és una afectació molt baixa, ja que hi ha centres que han arribat “al doble o triple” de baixes. La baixa taxa d’afectació al Sant Pau l’atribueix a una combinació de factors. D’una banda, indica que el Sant Pau té un gran servei de riscos laborals i que no s’han relaxat mesures en cap moment i de l’altra, ho vincula al fet que molts sanitaris han estat “curosos” i han evitat situacions de risc per no generar baixes.