En moments d’urgència, és comú que a un pacient que estigui perdent molta sang se li hagi de fer una transfusió immediata i, en aquests casos, la clau és la sang del grup zero negatiu. És l’única que es pot transferir a qualsevol pacient si no hi ha temps de comprovar-ne el grup sanguini. Que els hospitals en tinguin és important, i per això se’n fa èmfasi en la Marató de Donants de Sang 2020.

Segons Sergio Herrera, metge d’Urgències de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, el protocol habitual és, si es pot, extreure sang del pacient en situació d’emergència i comprovar-ne el grup sanguini per a posteriors transfusions. Ara bé, si es tem per la seva vida, existeix el que anomenen “protocol de transfusió massiva” que s’activa, per exemple, en cas de traumatismes, fractures o lesions d’artèries importants.

“Ser solidari de veritat”

Aquest protocol marca que s’utilitzi sang del grup zero negatiu. Durant l’any, el Banc de Sang insisteix a captar els anomenats ‘donants universals’, també quan comença la campanya de donació posterior al Nadal. El David Àngela és precisament zero negatiu i aquest divendres s’ha acostat al punt de donació de Sant Pau: “És de les poques maneres de ser solidari de veritat en aquesta societat moderna i egoista.”

El David dona sang a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.