Els líders independentistes presos condemnats en el judici del procés han reaccionat a la jornada judicial d’aquest dijous, marcat per la inhabilitació ferma d’Oriol Junqueras per part del Tribunal Suprem i pel segon grau penitenciari als presos per part del Servei de Classificació de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima.

La reacció principal és la del president d’Esquerra Republicana, qui ha dit que el Suprem “ha situat l’Estat fora de la llei europea”. Malgrat l’última decisió de la justícia espanyola, Junqueras afirma que “la democràcia sempre guanya”.

Qui també ha criticat la negativa del Suprem de deixar en llibertat Junqueras ha estat l’exconseller de Territori i Sostenibilitat Josep Rull. Explica que la sala de vistes del Suprem no tenia la bandera d’Europa durant el judici del procés, fet que demostra la seva “autarquia patètica i antieuropea”.

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha demanat a Europa que reaccioni davant aquesta decisió del Suprem. Denuncia que la justícia espanyola “ja no s’obeeix ni a ella mateixa”, després que el magistrat Manuel Marchena apuntés que la sentència del TJUE, que va reconèixer la immunitat de Junqueras, “tindrà eficàcia amb independència de la situació de presó preventiva o penat que afecti” el president d’ERC.

Turull lamenta no haver aconseguit el tercer grau

L’exconseller de la Presidència Jordi Turull ha opinat sobre el segon grau penitenciari. “M’han imposat el segon grau. No es pot repicar i anar a la processó”, ha dit per lamentar que Presons no hagi optat pel tercer grau, demanat per les defenses.