En Ple debat sobre si cal eliminar l’obligatorietat de dur la mascareta a l’aire lliure. L’investigador de la Universitat de Leicester i de la UOC, Salvador Macip, en defensa l’ús. Considera que és una eina útil per controlar la pandèmia de la covid. Fins i tot es mostra partidari de mantenir-la de forma indefinida en certs espais. “Tant de bo es mantingués per sempre en llocs com el transport públic“, assegura. Creu que de mantenir-se “s’evitarien contagis com els de la grip i altres malalties respiratòries” que circulen, sobretot, a l’hivern.
L’exemple de la Xina
Macip és conscient, però, que mantenir la mascareta de forma perpètua en determinats espais pot ser complicat, especialment a Europa. “A la Xina no hi ha cap problema perquè fa anys que la porten regularment, però a Europa ens costarà molt més”, admet. De fet, reconeix que és possible l’obligatorietat de dur-la acabi desapareixent.
Justament aquest dimarts, el Congrés ha de ratificar el decret que regula l’obligatorietat de dur la mascareta a l’exterior, que va entrar en vigor just abans de Nadal.
Eliminar la mascareta en exteriors, a l’estiu
L’investigador creu que la mascareta pot servir com a “senyal psicològic de final de la pandèmia” i, per això, considera “perillós retirar-la abans del que toca”. Macip és partidari d’esperar fins a l’estiu, quan la situació probablement serà millor. Tot i això, també creu que pot ser necessari tornar-les a posar i defensa que cal ser flexible a l’hora de posar i treure restriccions en funció de la “realitat epidemiològica de cada moment”.