edifici carrer de Piquer amb la triple plaga

Un equip de control de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) farà una inspecció aquest dijous a l’edifici abandonat del carrer de Piquer, 10, al Poble-sec. Els veïns de les finques dels números 8 i 14 asseguren que aquest immoble en desús és l’origen de la triple plaga que hi ha : rates, paneroles i coloms. L’edifici en qüestió és propietat privada i ara, després de molts requeriments, la propietat hi ha autoritzat l’accés als serveis municipals. Després d’avaluar-ne l’estat, el districte i Salut Pública es reuniran amb els propietaris per determinar quina actuació cal fer.

Requeriments sense resposta

Fonts municipals han explicat que el districte de Sants-Montjuïc aquest any ha obert un expedient i també s’han fet diversos requeriments a la propietat en resposta a les queixes veïnals pel mal estat de manteniment del local. En totes les ocasions, el consistori assegura que no ha aconseguit cap resposta i tampoc va autoritzar l’accés dels serveis municipals a la finca.

L’ASPB va fer una inspecció a la via pública l’abril passat i va fer una actuació preventiva que va eliminar la presència de rates durant el mes de maig. Arran de l’esfondrament d’una part del celobert, també es va tornar a fer un requeriment a la propietat, que es va comprometre a lliurar un projecte de reparació i manteniment, cosa que no ha fet.

Ara, molts mesos després, la propietat permetrà que els tècnics municipals accedeixin a l’interior i inspeccionin l’edifici, i determinin com cal actuar-hi, una solució que haurà d’assumir la propietat.

coloms al sostre esfondrat de l'edifici del carrer de Piquer
Coloms sobre part del sostre enfonsat de l’edifici abandonat al carrer de Piquer, 10

Dos anys convivint amb un edifici insalubre

Els veïns asseguren que ja fa dos anys que el problema es manté i que es va agreujar quan es va enfonsar part del sostre. Això ha facilitat que les rates pugin fins al replà dels primers pisos i la situació d’insalubritat s’ha accentuat.

Les rates i els coloms també accedeixen a un hotel i a la residència Pare Batllori, que també estan a prop de l’edifici abandonat. Per això, veïns i responsables de la residència i l’hotel han presentat dues denúncies col·lectives.

rata plantes terrassa veïns carrer de Piquer

Desratització d’un solar privat a Gràcia

No és la primera vegada que Salut Pública actua en un espai que és propietat privada. A la primavera, els veïns del carrer de Jaén, a Gràcia, es queixaven d’una plaga de rates en un solar ocupat a tocar d’una escola bressol. En aquest cas, l’ASPB va llençar anticoagulant a les clavegueres i, després, una empresa especialitzada es va encarregar de la desratització del solar.