Fins a una desena de rates passejant-se de nit a la plaça de Catalunya. És el contingut del vídeo que ha penjat una usuària de Tik Tok i que s’ha fet viral a les xarxes. Un equip de betevé ha pogut parlar amb comerciants que treballen a la zona i també alguns veïns, que afirmen que aquest rosegadors surten a les darreres hores del dia i que es poden veure amb facilitat. De fet, a la cèntrica plaça hi ha diversos caus on viuen aquests rosegadors. L’Ajuntament de Barcelona assegura que actualment hi ha 12 punts de vigilància i control actiu a la plaça de Catalunya i que es revisen cada setmana.

Les 12 plagues que amenacen Barcelona aquest estiu: consells per evitar-les

Les rates es mouen per tota la plaça

Imatges de nit de la plaça de Catalunya, on es veuen les rates movent-se per on volen. De fet, no tenen por i s’arriben a apropar als bancs.

Caus de rates entre la vegetació

Els venedors de les dues parades de la plaça de Catalunya i diverses persones que s’hi guanyen la vida expliquen que el fet de veure-hi rates no és excepcional, sinó tot el contrari. Asseguren que aquests animals són ben visibles a les nits quan surten dels caus i, fins i tot, els tenen localitzats entre la vegetació de la plaça.

12 punts de vigilància actius a la plaça

L’Ajuntament de Barcelona ha detallat que l’Agència de Salut Pública té actualment 12 punts de vigilància i control actiu a la plaça de Catalunya: alguns estan en superfície i d’altres, a la xarxa de clavegueram. També detalla que es revisen almenys un cop per setmana19061981

.

Sense queixes ni incidències per rates

Des del consistori recorden que el Servei de Vigilància i Control de Plagues Urbanes s’ha reforçat de manera important aquest any. També subratllen que no s’ha rebut cap incidència ciutadana en les darrers dies en referència a la plaça de Catalunya. Per això, recorden que si algú detecta la presència de rosegadors a l’espai públic, és important comunicar-ho perquè els equips de vigilància hi puguin actuar.

600 punts de control actiu a la ciutat

L’Agència de Salut Pública de Barcelona té fins a 600 punts de control actiu per rates i ratolins a la via pública. La dada es va donar a conèixer a l’inici de l’estiu i, segons l’Ajuntament, es manté estable respecte als darrers anys. El consistori assegura que la població de rosegadors no ha augmentat ni tampoc el nombre de queixes.

Els experts en la gestió de plagues van alertar a l’inici de la campanya d’estiu que la presència de rates aquest estiu es podia convertir en plaga. L’Associació Catalana d’Empreses de Salut Ambiental de Catalunya (ADEPAP) explica que arran de la pandèmia de la covid i el confinament aquests animals s’han tornat més agosarats i s’acosten més a les zones amb presència de persones.