Aquesta tardor començaran les obres de reforma de la plaça de la Font d’en Fargues. Un projecte que s’hauria d’haver executat fa uns anys però que s’ha trobat amb diversos obstacles com problemes pressupostaris i administratius per la titularitat privada de part del terreny. Així, finalment, l’espai es podrà dignificar amb la creació de diferents zones d’estada com una àrea de pícnic, zona de jocs infantils i pistes de petanca.

L’actuació, que abasta més de 6.000 metres quadrats, també inclou plantar-hi més arbres i vegetació, enllumenat nou i sistema de reg. A més, es milloraran els camins existents i se’n faran de nous per millorar la connexió entre els barris del Carmel i la Font d’en Fargues.

Recuperació patrimonial

La reforma de la plaça té un pressupost d’1,8 milions d’euros i també inclou la rehabilitació de la font i el quiosc modernista, creats a principis del segle XX per l’arquitecte Roc Cot. Tots dos es troben molt deteriorats a causa del pas dels anys i dels actes vandàlics que han sofert. Així han desaparegut elements metàl·lics originals com les tanques de la font o les reixes del quiosc. S’han mantingut, en canvi, els mosaics del sostre, tot i haver quedat mig coberts per branques i brutícia. Els grafits, això sí, es poden veure arreu de la plaça, inclòs dins la font i els tapiats del quiosc.

El quiosc modernista a principis de segle XX i com serà després de la rehabilitació

Segons explica Jaume Llonch, que visita la zona cada dia per passejar el gos, “la font tenia una reixa molt bonica, però va desaparèixer fa 10 anys quan unes famílies van crear un assentament en aquest espai”. Fins aleshores, el quiosc havia funcionat com a bar restaurant i era un espai molt visitat els caps de setmana. Ara, amb la reforma es preveu recuperar-ne l’ús com a bar i que la plaça es converteixi en un centre neuràlgic del barri.

Reclamen més vigilància

Des de l’associació de veïns del barri creuen que, perquè la plaça es mantingui en bon estat un cop reformada, caldrà un mínim de vigilància. “Hi ha d’haver un control ja que és una zona aïllada on de nit és fàcil que es produeixin actes vandàlics”, assegura la Montse Casellas. L’Escola la Font d’en Fargues, situada a pocs metres, també espera que l’espai es respecti i pugui integrar-se dins el camí escolar que han dissenyat els alumnes.