El Departament de Salut ha decidit actualitzar el protocol de les proves diagnòstiques de la covid davant l’increment de contagis de les últimes setmanes i la càrrega creixent sobre els centres d’atenció primària. A partir d’aquest dilluns, les persones amb un test d’antígens ràpid amb resultat positiu el podran notificar per telèfon a les oficines de farmàcia on ja es realitzen aquestes proves supervisades. Salut ha arribat a un acord amb el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya per obrir aquest canal addicional, adreçat a les persones asimptomàtiques o amb símptomes lleus.

Sense símptomes o amb símptomes lleus

L’objectiu de la mesura és obrir un canal nou per als positius sense símptomes o amb símptomes lleus, per tal que l’atenció primària concentri els esforços en l’assistència dels casos de més gravetat. La directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, ha subratllat que es tracta d’una via addicional, “no substitutòria”, que s’afegeix als canals ja existents i que “l’objectiu és que sigui temporal”, per fer front a l’allau de contagis d’aquesta sisena onada.

Les farmàcies autoritzades podran fer constar el resultat positiu a la història clínica, notificar els contactes estrets i, fins i tot, sol·licitar la tramitació de la baixa laboral per fer l’aïllament corresponent.

Com notificar un positiu a la farmàcia

El president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, Jordi Casas, ha explicat que els farmacèutics facilitaran tota la informació a les persones que comprin el test. En el cas d’una farmàcia que pot realitzar la prova supervisada, s’oferirà la possibilitat de fer-la així, i si es fa a casa s’explicarà com actuar per notificar un positiu.

En cas positiu, asimptomàtic o amb símptomes lleus, la recomanació és iniciar la quarantena i aïllament immediatament. Per tant, per notificar el positiu no cal desplaçar-se a la farmàcia, sinó posar-s’hi en contacte via telemàtica, idealment per telèfon o bé per correu electrònic per evitar que la persona positiva s’hagi de moure i pugui estendre la infecció. Caldrà identificar les dades de l’usuari que ha donat positiu amb el DNI o el CIP (codi d’identificació personal) de la targeta sanitària i el mòbil per fer el rastreig dels contactes estrets. També caldrà dir la marca del TAR, per comporvar que s’ha realitzat el test.

La farmàcia farà constar el resultat positiu de la covid-19 a la història clínica, que rebrà un SMS per accedir a l’eina de rastreig ContacteCovid.cat, on podrà reportar els contactes estrets o demanar la baixa.

1.300 farmàcies adherides a la xarxa

Casas també ha assegurat que, de moment, aquest canal estarà disponible a les 1.300 farmàcies adherides a la xarxa per realitzar tests supervisats —la meitat de les oficines de Catalunya. Tot i que ha reconegut que l’ideal hauria estat que es pogués comunicar aquest positiu a tots els establiments, ha assegurat que han prioritzat posar la mesura en marxa de manera immediata, i ha avançat que se n’hi afegiran més en els propers dies.

Des de fa uns dies, ja es consideren vàlids els positius en un test d’antígens d’automostra, sempre que es comuniquin al CAP per telèfon o telemàticament. 

Covid a Catalunya, última hora