(ACN) La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha demanat una estratègia “més comuna” entre els països europeus en els controls als viatgers procedents de la Xina arran de l’explosió de casos de covid-19 al país asiàtic. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Cabezas ha explicat que la normativa de l’estat espanyol és una de les “més estrictes”, però ha constatat que no tots els països apliquen les mateixes mesures. D’altra banda, ha avançat que la grip ha començat a baixar, tot i que les xifres estan condicionades per les festes de Nadal.

Al Prat, la setmana vinent

Cabezas ha explicat que l’estat espanyol ha implementat els controls sanitaris als viatgers procedents de la Xina a l’aeroport de Madrid i que a Barcelona es començaran a aplicar la setmana vinent, quan està previst que arribi el primer vol directe del gegant asiàtic.

La resolució publicada aquest divendres passat al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) estableix que els viatgers procedents de la Xina han d’acreditar la pauta de vacunació o una prova negativa i, a més, habilita la possibilitat de fer tests a l’aeroport. Cabezas ha indicat que aquests tests són una “recomanació activa” i ha valorat aquesta “doble comprovació”, que també permetrà seqüenciar mostres pel temor de variants noves. 

Aquestes mesures només s’aplicaran en aquests dos aeroports, els que tenen vols directes amb la Xina, i per això la màxima responsable de Salut Pública a Catalunya veu necessària una “política més comuna” entre països europeus a l’hora d’aplicar controls. 

La grip ja ha superat el pic

Quant a la situació de la grip, amb un fort augment en les últimes setmanes, Cabezas ha assenyalat que els contagis han començat a baixar. En espera que les dades confirmin que s’hagi arribat al pic, aquest haurà estat més baix que el de la temporada d’hivern del 2019-2020, la d’abans de la pandèmia.

No obstant això, ha recordat que les últimes dades estan afectades per les festes de Nadal. D’una banda, perquè se sol tenir menys contacte amb el sistema sanitari i, de l’altra, per com hauran influït les celebracions en els contagis.