En aquest juliol amb temperatures extremes, els catalans han envaït platges i piscines i els serveis d'emergència ho han notat. S'han doblat les atencions per ofegaments a l'aigua. Però tot i que hi ha hagut més accidents, la xifra de víctimes mortals fins ara és de 12 persones, molt similar a les 11 de l'estiu passat. El més preocupant és que han augmentat molt els accidents amb nens a les piscines. S'han multiplicat per cinc en els menors de cinc anys, tot i que només un va ser mortal. Els punts negres, les piscines particulars sense socorrista on s'han produït el 70% dels ofegaments. BOI RUIZ, conseller de Salut " Cal fer una crida a extremar la precaució sobre els nens A les platges han mort fins ara sis persones, la majoria gent gran amb cardiopaties o alguna malaltia crònica. Però on la Generalitat posa el focus és en els més joves i les conductes de risc al mar. FRANCESC BONET "Cada any notem més presència de risc a espigons... Pel que fa a les onades de calor, segons la Generalitat, no han causat cap víctima mortal directament, tot i que sí que ha incrementat la taxa de mortalitat un 19%, una xifra,que diuen és l'habitual en aquests episodis. Encara queda molt estiu per endavant i per això el departament de Salut de la Generalitat fa una crida a la població més sensible, especialment els més grans i els nadons, a seguir una sèrie de consells bàsics, com són beure aigua abans de tenir sed i evitar sortir a les hores de més calor Pel que fa als pacients crònics i als nadons la Generalitat recomana que si es troben malament es consultin els símptomes al metge o es truqui al 061.

Des de l’1 de juny i fins el 14 de juliol, s’han registrat 94 assistències per risc d’ofegament en platges i piscines, una xifra que suposa pràcticament el doble que l’any passat.

Una quarta part d’aquests incidents, 21, estan protagonitzats per nens menors de cinc anys, i sobretot en piscines privades. En el que va d’estiu, han mort 12 persones per ofegament, dels quals un va ser un nen en una piscina. Per això, el conseller Boi Ruiz ha demanat extremar la precaució i ”vigilar” els infants en tot moment. Salut atribueix les dades a la calor que ha causat un 10% més de presència de població a les platges i piscines.

El conseller també ha explicat que, malgrat les altes temperatures, no hi ha hagut cap mort de persona sana per l’onada de calor encara que la mortalitat ha augmentat indirectament un 19% en persones amb patologies que s’han agreujat. Boi Ruiz ha destacat que l’increment de la mortalitat en l’última gran onada de calor, el 2003, es va disparar un 53%. Aquesta diferència demostra, segons el conseller, “l’eficàcia” de les mesures de prevenció previstes en el Pla d’actuació per prevenir les onades de  calor sobre la salut, que posa especial èmfasi en els col·lectius més vulnerables com són nadons, ancians, malalts crònics i  persones socioeconòmicament vulnerables.

“No estem en una situació extrema com si que es va produir el  2003”, ha afegit el conseller, que ha destacat que, a causa de les elevades temperatures, també s’han incrementat els ingressos hospitalaris.