Les temperatures molt altes ens han acompanyat des del 26 de juny i els pronòstics meteorològics preveuen una setmana més de calor intensa. Els experts apunten, però, que fora de l’onada que va arribar a casa nostra el dia 4 de juliol i que es va mantenir fins al 7 de juliol, els termòmetres no són darrerament “excepcionals”. Entre el 26 de juny i el 8 de juliol la calor va ser molt intensa, amb valors per sobre de la mitjana climàtica a moltes poblacions, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Els dies posteriors, a Barcelona, els registres també han estat significatius, però alhora normals per l’època de l’any.

Els mapes del temps segueixen pronosticant temperatures màximes properes als 30ºC ben bé fins al dijous 23 de juliol. La causa és que l’anticicló de les Açores es mantindrà ferm a l’oest peninsular i facilitarà l’ascens d’una massa d’aire més càlida encara, provinent del nord africà, sobre casa nostra. Les calors més fortes dels propers dies s’espera que arribin entre el dimecres 22 i el dijous 23, amb valors màxims a Barcelona de 32-33ºC.

A partir del divendres 24 de juliol la circulació atmosfèrica podria canviar, perquè tot sembla indicar que l’anticicló baixarà de latitud i permetrà l’entrada d’una pertorbació atlàntica per l’oest peninsular. És aviat perquè els meteoròlegs puguin assegurar el recorregut exacte d’aquesta pertorbació, però les darreres actualitzacions dels mapes fan intuir una baixada de les temperatures i l’arribada de les esperades pluges. Els boscos pateixen la manca de precipitacions i a la part alta de Barcelona els bombes alerten del perill molt alt d’incendi forestal.