L’entrada dels Lluïsos de Gràcia ha guanyat una exposició fotogràfica que reflexiona sobre l’odi i la discriminació: hi llueixen quatre murals amb els rostres de joves del Marroc i Barcelona. La mostra es titula “Infraexposats” i és el resultat del taller que l’estudi Ruido Photo ha impartit els darrers mesos a un grup de nois marroquins que han migrat sols a Catalunya. Després han estat ells els encarregats d’ensenyar allò que han après a un altre grup, en aquest cas de l’esplai GMM.

Un dels quatre murals de la mostra “Infraexposats”, als Lluïsos de Gràcia

Més enllà de la càmera

En el procés, s’han conegut entre ells i s’han adonat que, amb la mateixa edat, tenen coses en comú però també vides diferents. El Soufiane Mesbahi els ha explicat el seu cas: va arribar aquí amb 17 anys i un objectiu clar. “Vull treballar, ho vull fer tot aquí. Allà, al Marroc, ni pots treballar, ni pots fer res“, lamenta. “No m’esperava que algú que ha patit aquesta situació m’ho expliqués en primera persona. Té una història al darrere […] i xoca molt”, relaten Abel Capdevila i Jana Serra, de l’espai.

Els joves comparteixen coneixements durant el taller de Ruido Photo

La iniciativa s’ha impulsat, sobretot, perquè els nois migrants vegin més enllà d’un centre de menors o altres serveis dissenyats per a ells. “Sempre és un circuit excloent, és només per a joves amb aquesta situació i mai no tenen contacte amb la població local. Els joves catalans tampoc no els coneixerien. Al final, són tots de Catalunya i han de poder fer-se bons professionals per enriquir-nos”, explica Laia Gómez, encarregada dels projectes educatius de Ruido Photo.