Entre 500 i un miler de persones s'han trobat aquest matí tancat el magatzem que s'havia habilitat a la Fabra i Coats. Dimarts l'organització va demanar que ningú no hi portés més material, però aquesta crida no ha arribat a la ciutadania. Persones de Barcelona i l'àrea metropolitana hi han respost, que ha desbordat les entitats organitzadores: Nous Catalans i Barcelona acció Solidària. XAVI ALTOZANO, president de Barcelona Acció solidària: "El que estem dient a la gent és que ho portin a altres entitats o que ho guardin perquè és possible que d'aquí a uns dies hi hagi una altra crida." A la Fabra i Coats només s'han recollit finalment sacs de dormir i tendes de campanya. Algunes persones, visiblement molestes, han decidit deixar igualment el material que portaven per no haver de transportar-lo a un altre punt. "Ens agradaria haver-nos assabentat abans que no podíem venir." "Diu que no recullen res més i veig que va venint més gent, llavors et quedes frustrat la veritat." "Em sap greu, em sento decebuda." Avui i demà l'antiga fàbrica de cartró del Besòs i el magatzem del carrer de Pompeu Fabra, a Santa Coloma, recolliran material fins a les 9 de la nit. Desenes de voluntaris han començat ja a seleccionar i classificar la roba per ficar-la en els quatre contenidors que tenen previst que surtin dijous. Durant tot el matí han rebut trucades de persones que demanaven informació. LATIFA EL HASSANI, responsable de comunicació de Nous Catalans: "Hem publicat informació oficial perquè hi ha hagut un Whatsapp que corre per la xarxa i nosaltres no ens responsabilitzem." Aquesta iniciativa ha provocat algunes desavinences entre oenagés. Des d'Intermón consideren que qualsevol tipus d'ajuda és positiva en situacions d'emergència, però alerten de les dificultats de fer arribar el material a la zona i la necessitat de treballar amb les entitats que són allà de forma coordinada. FRANCESC MATEU, director d'Oxfam Intermón: "Darrere aquesta reacció bàsicament hi ha un poble solidari i això és molt positiu, però a aquesta solidaritat hi hem d'afegir un punt de maduresa." Oxfam insisteix en la importància de mantenir les ajudes en programes de cooperació als països d'origen per evitar que els ciutadans fugin cap a Europa. Des de la federació d'ONGs de Catalunya, que aglutina un centenar d'organitzacions, consideren que el més útil en aquests casos és l'ajuda econòmica.

Entre 500 i un miler de persones s’han trobat aquest matí tancat el magatzem que s’havia habilitat temporalment a la Fabra i Coats. Persones de Barcelona i l’àrea metropolitana hi han respost, i això ha desbordat les entitats organitzadores. A la seu de la Fundació Nous Catalans, que és al carrer de Pompeu Fabra de Santa Coloma, reconeixen que estan superats pel grau de solidaritat que ha desfermat la seva crida per recollir anoracs, jerseis o mantes que ajudin els refugiats sirians a combatre el fred a les zones de Sèrbia, Croàcia i Eslovènia, on estan passant aquesta tardor. Després de l’èxit de la campanya de recollida, els organitzadors demanen que no els portin més roba i que, si volen continuar ajudant, col·laborin com a voluntaris en la classificació i preparació de tot el que s’ha recollit perquè, durant els propers dies, pugui encabir-se en algun dels quatre camions que finalment viatjaran fins a Eslovènia per repartir la roba, amb l’ajuda d’una ONG local.

Durant els darrers dies s’ha recollit roba a molts punts de Barcelona i l’àrea metropolitana, on hi ha les seus de totes les entitats que s’han sumat a la campanya. Avui només resten obertes la seu de la Fundació Nous Catalans (al carrer de Pompeu Fabra de Santa Coloma de Gramenet) i el magatzem de Sant Adrià de Besòs, on s’ha centralitzat tot el que s’ha recollit (pas­seig de la Pol­lan­creda, 17, a l’antiga Fàbrica de Cartró, amb entrada pel por­tal del costat).

Les ONG van demanar ja dilluns passat que no es portés més roba al punt de recollida de davant de la Fabra i Coats, a Sant Andreu, però durant aquesta setmana ha corregut un missatge per WhatsApp que continuava cridant a dur-ne. És per això que moltes persones hi han acudit aquest dissabte amb roba d’abric per als refugiats, però els voluntaris que s’hi han desplaçat només accepten ja alguns sacs de dormir i tendes de campanya. Els veïns que hi acudeixen amb roba són derivats a la jornada solidària que es fa avui mateix a la plaça d’Orfila, on participa la Fundació Arrels d’ajuda a les persones sense sostre de la nostra ciutat.

Pel que fa a les crítiques que altres ONG han fet d’aquesta campanya, posant en dubte la seva eficàcia, la Fundació Nous Catalans (presidida per Àngel Colom) respon que “la solidaritat no és propietat de ningú” i defensen que, tot i que els hauria agradat que fos més unitària, el gran nombre de donacions demostra que ha estat una bona iniciativa, canalitzada a través dels recursos que hi havia disponibles. Des d’Oxfam Intermón, però, insisteixen que a la zona on ara és el gruix de les persones refugiades resulta difícil creuar les fronteres per fer arribar el material recolllit, i consideren que, tot i que la iniciativa mostra la solidiratitat de la ciutadania, hagués estat positiu col·laborar amb aquestes entitats per buscar alternatives a aquesta acció solidària.

El director de l’ONG internacional a Catalunya, Francesc Mateu, considera que cal dotar de certa maduresa i racionalitat aquest tipus de crides. D’altra banda, Mateu reivindica la tasca de les organitzacions grans, que a banda de l’ajuda d’emergència, estan a la zona terballant en corredors humanitaris i coordinant-se amb altres oenagés. A més, treballen en projectes de cooperació als països d’origen, un fet que segons Mateu no és tan visible però és important: “aquesta crisi humanitària pot durar anys, per això és important el treball en origen i la pressió per resoldre el conflicte des d’una vessant política. L’objectiu és que els ciutadans no marxin i es converteixin en refugiats, que no hagin de fugir del lloc on viuen. Però si ho fan, estarem allà per fer-los suport.”