LLUÍS MARTÍNEZ SISTACH, cardenal arquebisbe de Barcelona "Penso que pot ser un bon bisbe perquè avui aquesta dimensió social i de solidaritat és molt important i necessària. No és l'únic, sens dubte, hi ha altres aspectes però que es poden complementar".

Aquest divendres, el papa Francesc ha nomenat oficialment el nou cardenal arquebisbe de Barcelona, Juan José Omella. El pontífex ha acceptat, així, la renúncia presentada de Lluís Martínez Sistach, que ha estat al capdavant de l’Arquebisbat de Barcelona des de 2004.

Carta humil als feligresos de Barcelona

L’arquebisbe electe ha afirmat en una missiva titulada ‘Carta al poble de Déu que peregrina a Barcelona’ que no ve a imposar res. Juan José Omella assegura als feligresos que ve a oferir-los la seva amistat i a obrir-los el seu cor, i admet que haurà de dedicar un temps a bussejar en la història i les inquietuds de Catalunya perquè la seva carrera s’ha desenvolupat, fins ara, a l’Aragó i La Rioja.

Amb una posat molt humil, Omella demana comprensió perquè “no sóc perfecte, conec les meves limitacions i pobreses”, i aprofita per saludar el bisbe auxiliar Sebastià Taltavull, un dels candidats que hi havia sobre la taula per rellevar Sistach.

En sintonia amb el seu tarannà progressista, Omella explica que caminarà davant dels feligresos “com un pastor que guia la comunitat” però també treballarà per “recollir els que es cansen, els més pobres i necessitats”. El futur arquebisbe també es dirigeix a les autoritats competents, “amb respecte i admiració”, i els ofereix la seva ajuda per servir les persones més desafavorides.

Canvi per Sant Esteve

El relleu es materialitzarà el matí del 26 de desembre, dia de Sant Esteve. Fins aleshores, qui ha estat l’arquebisbe de Barcelona serà administrador apostòlic de la diòcesi. Quan comenci el ministeri episcopal d’Omella, Martínez Sistach es retirarà a la residència de sacerdots del carrer de Joan Güell, a les Corts.

Martínez Sistach va ser nomenat el 1978 vicari episcopal de Barcelona. Un any després es va convertir en vicari general de l’Arxidiòcesi de Barcelona. El 1991 va substituir Ricard Maria Carles com a bisbe de Tortosa i després de sis anys va ser ordenat arquebisbe de Tarragona. El 2004 va tornar a rellevar Ricard Maria Carles, aquest cop assumint el càrrec de cardenal arquebisbe de Barcelona. Un dels moments més destacats de la seva carrera va ser la visita del papa Benet XVI a Barcelona per consagrar la Sagrada Família, el 7 de novembre de 2010.