RAFAEL ARENAS, president de Societat Civil Catalana "Hay momentos en los que podemos entrar a dialogar, hay momentos en los que hablar pero fuera del marco legal no se puede hablar. Nuestro silencio expresa que ante una ruptura flagrante, clara y explícita como la que se va a producir a partir de mañana, lo primero que hay que hacer es recomponer la legalidad y luego podremos volver a hablar."

Els manifestants han omplert la meitat de la plaça de Sant Jaume amb banderes espanyoles, europees i també algunes senyeres, i en alguns moments s’han pogut sentir crits a favor de la unitat d’Espanya. Els organitzadors consideren que aquesta declaració independentista vol trencar el règim democràtic i constitucional i han volgut difondre un missatge reivindicatiu de respecte a la democràcia i l’estat de dret, que creuen que s’estan vulnerant. En aquest sentit, el president de Societat Civil Catalana, Rafael Arenas, ha indicat que, abans de dialogar amb els partits independentistes, “s’ha de recomposar la legalitat i, després, es podrà tornar a parlar”.

Amb la convocatòria d’una concentració silenciosa, Societat Civil Catalana ha volgut representar el sentiment que els genera la situació política actual, que diuen que els deixa sense paraules. A la protesta s’hi han afegit també alguns representants de partits com Ciutadans, el PSC i el PP, que han mostrat el seu rebuig a la proposta per iniciar el procés de creació d’un estat català independent.