Segons el primer tinent d’alcalde i regidor de Seguretat, Joaquim Forn, aquesta manifestació “no va ser comunicada” ni es coneixia el recorregut que seguiria ni qui l’organitzava. Això, ha dit, va suposar d’entrada un inconvenient, que es va convertir en un problema gros quan un grup d’unes 150-200 persones va començar a trencar vidres i a malmetre el mobiliari urbà. Forn ha explicat que es va actuar preventivament eliminant objectes susceptibles de ser utilitzats pels radicals. Ha admès, però, que no li va agradar com es va respondre a l’atac dels violents, que van fer ús de pedres, cadires, estufes i fins i tot martells per atemptar contra els agents de la Guàrdia Urbana de la Ciutat Vella, que en aquell moment entraven o sortien de les dependències perquè coincidia amb un canvi de torn.

El primer tinent d’alcalde ha volgut subratllar que l’acció va durar pocs minuts, “menys de quatre” i que just després els antiavalots dels Mossos ja van aparèixer i van afavorir la dispersió dels manifestants. També ha recordat que els urbans assetjats no eren especialistes en ordre públic i que és per això que van optar per protegir-se dins la caserna. Forn ha informat els grups que l’Ajuntament s’ha personat en la causa contra els tres detinguts i ha insinuat que cal analitzar també per què en aquest tipus d’actes hi participen menors d’edat, dos dels quals van ser arrestats divendres. Amb l’ajuda de les càmeres, confia, a més, que els Mossos puguin arribar a identificar altres autors de les destrosses.

El portaveu del PP, Alberto Villagrasa, ha qüestionat –com ja va fer el president del Grup Municipal, Alberto Fernández Díaz– l’actuació policial, que ha atribuït a un “error greu, enorme, de coordinació entre la Guàrdia Urbana i els Mossos” i a la “manca d’ordres clares” dels comandaments de la policia local sobre què s’havia de fer. Villagrasa no entén que es permetés que accedissin a la plaça de Sant Jaume i, posteriorment, a la mateixa Rambla. “No em puc creure que no es pugui controlar 100 persones. Que siguin vostès incapaços em sembla vergonyós”, ha afirmat. També ha criticat el dispositiu policial a l’Ajuntament: “Quatre agents, quatre tanques i poc més”. Unes xifres que tant Forn com el portaveu d’Iniciativa, Joaquim Mestre, han dit que no eren certes. Per Mestre, però, “s’ha de revisar a fons tot el que fa fallar divendres”.

Per la seva banda, la portaveu del PSC, Assumpta Escarp, ha insistit que “aquell dia va fallar tot: els sistemes d’informació, de prevenció, els de comandament, ja que ningú no va agafar el lideratge, i els de coordinació amb Mossos”. De fet, Escarp ha lamentat que Forn, que “és de l’escola diplomàtica”, no hagi avaluat negativament en la seva intervenció el paper dels antiavalots, que “van trigar una mica”.