carta consolat ucraïna Barcelona

Irídia qualifica d’una “gran vulneració de drets humans” el segon cas d’un policia infiltrat en moviments socials de Barcelona i demana que es faci “una profunda investigació” per depurar responsabilitats. El Centre per la Defensa dels Drets Humans ha denunciat en un fil a Twitter el cas que destapa ‘La Directa’ aquest dilluns sobre un agent de la Policia Nacional que ha estat tres anys infiltrat en entitats d’esquerres utilitzant, en molts dels casos, les relacions sexoafectives amb dones.

Irídia denuncia la vulneració tant de la integritat moral i l’autonomia sexual de les dones afectades com també el dret a la llibertat d’associació i reunió. “On estan els límits de l’espionatge a l’Estat espanyol?”, es pregunta l’entitat.

Segons ‘La Directa’, aquest, així com el primer cas d’un policia infiltrat ens moviments en defensa de l’habitatge que va destapar el juny del 2022, formen part d’una “operació d’introducció de múltiples espies en l’activisme”, sota les ordres del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska. El mitjà, a més, recorda que aquest tipus d’infiltracions només es poden fer amb una ordre judicial i en casos de terrorisme, crim organitzat i tràfic de drogues. Davant d’això, Irídia també exigeix “una anàlisi dels mecanismes de recerca i espionatge que empren els cossos policials en relació amb els moviments socials”.

Vinculat amb entitats de Sant Andreu

L’infiltrat, d’inicials reals D.H.P., va ingressar a l’acadèmia de policia d’Àvila el setembre del 2017 i es va convertir en funcionari policial el juny del 2019. El maig del 2020 es va instal·lar en un pis prop de la Meridiana i al juny ja va assistir per primer cop al gimnàs del centre social okupat ‘La Cinètika’, al barri de Sant Andreu

Mesos més tard, al desembre, ja havia consolidat la seva infiltració i va iniciar una primera relació de parella amb una activista. De fet, hauria arribat a intimar amb vuit dones d’aquest entorn, amb dues de les quals va tenir relació de parella. El juny passat, quan es va destapar la infiltració d’un altre policia en entitats independentistes, el policia va començar a rebaixar la seva implicació i va començar a absentar-se de Barcelona per feina o viatges.